Marnixstraat 382

Adres: Marnixstraat 382
Leidsekade 68-70
Postcode: 1016XX
Architect: J. de Haan en W.P.A. Franse

(9 afbeeldingen)

Pakhuis met opmerkelijke gevel, sober-utiliair met een beƫindiging in neorenaissance stijl: een lijst met twee consoles met daarop een gebroken fronton, eigenlijk twee naar elkaar gerichte voluten, daaronder twee ronde zolderlichten (geveltop verminkt).

In 1891 was er in het pakhuis een 'bergplaats van de fa. De Gruyter, verhuizingen' gevestigd. Dat bedrijf zat ook op Leidsekade 70. Later zat er een rolluiken- en jaloezieƫnfabriek. Het ontwerp van architect Jan de Haan betrof niet alleen dit pand aan de Marnixstraat: het pand loopt door naar de luxueuze woonhuizen op de Leidsekade, met adressen Leidsekade 68 en 70. Ook het fraaie pand op de hoek daartussen, Leidsekade 69, was door De Haan ontworpen. Al jarenlang een hotel, maar stond de laatste jaren leeg, in afwachting van een interne verbouwing. Hopelijk zal bij de restauratie de halsgevelachtige middenverhoging tussen de twee voluten, die eind 20ste eeuw verdween, terugkeren. In november 2021 gekraakt en door de politie ontruimd.

• Wilfred van Leeuwen. 'De bocht in de Singelgracht'. Binnenstad 265 (juli/augustus 2014)

Functie: Woning