Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Weteringschans 31

Industrieschool voor de Vrouwelijke Jeugd

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Naam: Industrieschool voor de Vrouwelijke Jeugd
Adres: Weteringschans 31
Postcode: 1017RV
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Geveltype: Lijstgevel
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1879, 1951
Architect: A.L. van Gendt (1879), H. Knijtijzer (1951)

(2 afbeeldingen)

Voormalige Industrieschool voor Vrouwelijke Jeugd. Maakt nu deel uit van het Barlaeusgymnasium (Weteringschans 29). In 1951 verbouwd naar ontwerp van architect H. Knijtijzer, waardoor de prachtige topgevel verdween. De ingang voor leerlingen was aan de achterzijde, aan de Zieseniskade.

De industrieschool, een soort huishoudschool, was een initiatief uit 1865 van de Maatschappij tot Nut van het Algemeen. De school begon met 22 leerlingen in een gebouw op de hoek Herengracht-Brouwersgracht. In 1867 verhuisde de school naar twee woonhuizen in de Kerkstraat bij de Vijzelstraat. Toen de ruimte daar te beperkt werd voor de ca. 150 leerlingen, stelde de gemeente grond beschikbaar aan de Weteringschans. Het Nieuws van den dag somde op 28 april 1881 de lokalen op van het nieuwe gebouw voor de school: "een zaal voor pharmacie, een zaal voor karton- en lederwerken, twee zalen voor naaimachines, eene bestuurskamer met wachtkamer, twee zalen voor nuttige handwerken, een zaal voor kantwerken, twee werkplaatsen voor oud-leerlingen, een lokaal voor fraaie handwerken, twee lokalen voor lager onderwijs, vier teekenkamers en een lokaal voor pleistermodellen". Voor de directrice van de school was op de begane grond een dienstwoning.

MIP-nummer: 11874
Functie: Industrieschool voor Vrouw. Jeugd
Architect: Gendt, A.L. van
Jaartal: 1879
Bouwstijl: Eclecticisme

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 202050
Adres: Weteringschans 31
Adressen: Weteringschans 31
Inschrijvingsdatum: 27-04-2004
Redengevende omschrijving: geen beschrijving

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Weteringschans 31 (© Walther Schoonenberg)
Weteringschans 31
Weteringschans 31
Weteringschans 31

Laatste wijziging: november 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]