Keizersgracht bij 814

Tuinhuis van Keizersgracht 814.

Inschrijvingsdatum: 09-11-1992
Redengevende omschrijving: In oorsprong vermoedelijk laat 18e-eeuws of vroeg 19e-eeuws SPEEL- of TUINHUIS, behorend bij het reeds onder monumentnummer 2759 beschermde grachtenhuis Keizersgracht 814 en gesitueerd achter in de bijbehorende tuin tegen de achterrooilijn over de volle breedte van het erf. Het een bouwlaag hoge speelhuis is opgetrokken in baksteen onder plat zinken dak op breed, ondiep grondvlak. De uit glas en hout bestaande voorgevel heeft bij de hoeken twee lisenen met enkelvoudig ruitmotief en te weerszijden van de dubbele, in Empire-trant uitgevoerde tuindeuren twee gesneden pilasters met glasvulling in ruit- en amandelvormen. Het houten, van drie panelen voorziene, fries wordt bekroond door een driehoekig fronton. De overige gevels zijn deels gecementeerd. Inwendig bevindt zich rechts een eenvoudige, rechte marmeren schouw. Speel- of tuinhuis van architectuur- en cultuurhistorisch belang wegens de bijzondere detaillering, de nog aanwezige historische functie en de ruimtelijk/functioneel- historische relatie met bijbehorende tuin en het reeds beschermde grachtenhuis aan een van de voornaamste grachten van Amsterdam.