Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Keizersgracht bij 616

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Google Maps

Tuinhuis, hoort bij Keizersgracht 616.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 528264
Adres: Keizersgracht 616
Adressen: Keizersgracht 616
Inschrijvingsdatum: 12-01-2009
Redengevende omschrijving: Inleiding. TUINHUIS, behorend bij het pand aan de Keizersgracht 616 dat reeds van rijkswege is beschermd onder monumentnummer 2675. Het tuinhuis staat tegen de achtergrens en over de volle breedte van het perceel. Omschrijving. Het bakstenen tuinhuis heeft één bouwlaag met plat dak en dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Onder het tuinhuis bevindt zich een kruipruimte. Het tuinhuis heeft een vooruitspringend middengedeelte met dubbele, naar buiten openslaande deuren met roedeverdeling en houten pilasters ter weerszijden. Ter linker- en rechterzijde een houten venster met roedeverdeling. De linker- en rechtertravee bevatten beide een houten paneeldeur boven een hardstenen plint. De kozijnen van zowel de dubbele deur als de vensters en de bovenlichten hebben getoogde bovendorpels. Het interieur van het tuinhuis bestaat thans uit één ruimte en heeft een houten (twintigste-eeuwse)vloer. Voorheen zou het tuinhuis naast een centrale ruimte twee kleine vertrekken ter weerszijden hebben gekend die toegang boden naar de dienstwoningen in de Kerkstraat. Waardering. Het tuinhuis is van architectuur- en cultuurhistorisch belang als gaaf bewaard voorbeeld van een negentiende-eeuwse tuinhuis. Daarnaast is het tuinhuis van ruimtelijk funcioneel belang vanwege de historische relatie met de tuin en het grachtenhuis, als neerslag van de keurblokken zoals die voor de grachtengordel waren opgesteld.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Laatste wijziging: september 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]