Onbevlekt Hart van Maria

Naam: Onbevlekt Hart van Maria
Postcode: 1016DZ
Architect: Th. Molkenboer

(13 afbeeldingen)

Kerk in neo-gotische stijl puntgevel met pinakels, roosvenster in puntgeveltop, hoog spitsboogvenster, gotisch ingangsportaal. Interieur: Driebeukige kruisbasiliek met bundelpijlers, voorzien van een in stuc uitgevoerde bladkapitelen en kruisrib- en stergewelven van gestucadoord hout, kleurrijke beschildering. Pastorie op Keizersgracht 218.

Deze kerk, die tegenwoordig bekend staat als de Onze-Lieve-Vrouwerk, heette oorspronkelijk de Kerk van het Onbevlekt Hart van Maria. Het staat bekend als de eerste in Nederland in de trant van de Franse hoog-gotiek gebouwde neogotische kerk, maar dat is eigenlijk onjuist omdat er in Brabant en Limburg toch eerdere voorbeelden bestaan. Voor Amsterdam is het zeker de oudste neogotische kerk. De kerk werd in opdracht van de Redemptoristen ontworpen door architect Th. Molkenboer, destijds de belangrijkste kerkenbouwer in het noorden van Nederland, die zijn ontwerp baseerde op de Redemptoristenkerk in Bergen, België. De bouwgrond was beschikbaar gekomen na het afbranden van de suikerfabriek van J. H. Rupe & Zn. achter de Keizersgracht 216-220 op 20 oktober 1845. De suikerfabriek was verbonden met het pakhuis dat in het Grachtenboek van Caspar Philips is afgebeeld.

In 1985 verlieten de Redemptoristen de stad vanwege een sterke terugval in het aantal paters en broeders Redemptoristen. De Redemptoristenkerk werd daarna aangekocht door de Syrisch-orthodoxen en kreeg de naam Moeder Godskerk. De kerk is tegenwoordig in gebruik door de Syrisch-orthodoxen, maar wordt ook nog wel door de rooms-katholieken gebruikt.

Gebruikte literatuur:

• Hans Tulleners. Een pracht van een gracht. 23 monumenten aan de Amsterdamse Keizersgracht. Open Monumentendag. Amsterdam: Bureau Monumentenzorg, 1988: p. 69

Functie: Kerk
Architect: Molkenboer, Th.
Bouwstijl: -

Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: Rectorale hulpkerk van het Onbevlekt Hart van Maria (Redemptoristen). Eerste in Nederland in de trant van de Franse hoog-gotiek gebouwde neogotische kerk door Th.Molkenboer, 1852-1854. Driebeukige kruisbasiliek met bundelpijlers, voorzien van een in stuc uitgevoerde bladkapitelen en kruisrib- en stergewelven van gestucadoord hout. Inventaris volgens de inzichten van het St.Bernulphusgilde, dertig jaar na de bouwtijd aangebracht.

Gezien vanuit de grachtentuinen
De grachtentuinen van de Keizersgracht met het koor van de Redemptoristenkerk.
Zuidelijke zijbeuk
Zuidelijke zijbeuk
Heilig Hartaltaar met Christus Koning mozaïek in het noordertransept
Biechtstoel in de zuidelijke zijbeuk
Gewelf
Gewelf
Keizersgracht 220 en 218. Tekening uit het Grachtenboek van Caspar Philips
De ruïne van de Suikerfabriek van J. H. Rupe & Zn. aan de Keizersgracht 216-220 na de brand op 20 oktober 1845. Tekening J.G.L. Rieke