Oostenburgergracht 79

Adres: Oostenburgergracht 79
Oud adres: T18, wijk 16, klein nr. 51, kadaster H2834, verponding 1042
Gebouwtype: Woon/bedrijfspand
Opdrachtgever: Admiraliteit

(12 afbeeldingen)

Van de Admiraliteitslijnbaan is alleen de kop bewaard gebleven. De trapeziumgevel (een verbrede tuitgevel voor twee zadeldaken) heeft zes ten dele verticaal gekoppelde korfbogige vensternissen en festoenen en twee oeils-de-boeuf. Rond 1920 werden de lijnbanen gesloopt, met uitzondering van de hoofdgebouwen. Gerestaureerd in 1949/50 door A.A. Kok. Bij de restauratie werd de leeuwengroep met wapen van de admiraliteit bovenop de gevel geplaatst. De beeldengroep stond oorspronkelijk op de achtergevel van de lijnbaan en was, na de afbraak rond 1920, terechtgekomen in de tuin van het Scheepvaartmuseum. Ook kreeg het gebouw een achtergevel (twee tuitgevels), gemetseld van bakstenen afkomstig uit afgebroken pakhuizen aan de Bickersgracht (met jaartal 1949 in sierankers).

Adressen: Oostenburgergracht 81
Inschrijvingsdatum: 27-08-1970
Redengevende omschrijving: Admiraliteitslijnbaan. Ter diepte van vier traveeën bewaard gebleven deel, met trapeziumgevel (1660) waarin ten dele verticaal gekoppelde korfbogige vensternissen, festoenen en twee oeils-de-boeuf.

Lijnbaan van de Admiraliteit
Trapeziumgevel met festoenen en beeldhouwwerk