Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Plantage Kerklaan bij 36

Zebrastal Artis

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Naam: Zebrastal Artis
Adres: Plantage Kerklaan bij 36
Gebouwtype: Vereniging/horeca

Onderdeel van het Artis-complex.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518292
Adres: Plantage Kerklaan 36
Adressen: Plantage Kerklaan 36 ;Plantage Kerklaan 38 ;Plantage Kerklaan 40
Inschrijvingsdatum: 15-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Een in 1920 op vrijwel vierkant grondplan tot stand gekomen DIERENVERBLIJF (16)voor eenhoevigen, de zogenaamde 'zebrastal', onderdeel van het Artis-complex. De stal ligt op de westelijke helft van het park ten zuiden van de middenas. Omschrijving. Rondom de stal bevindt zich een perk met een hekwerk op een betonnen voeting. Groot tentdak met grote basilicale onderbreking in het midden. Ook deze basilicale opbouw wordt gedekt met tentdak. De dakschilden hebben een bitumineuze dekking. De basilicale opbouw heeft rondom vensters in groen kader en met witgeschilderde vertikale geleding. Op de ZO-hoek een dicht element met luchtrooster. Het grote tentdak heeft een brede overstek aan vier zijden. Deze overstek rust op vijf standvinken per zijde. In de vier gevelvlakken bevindt zich een centrale rechthoekige toegang. De gevelvlakken zijn verder opgebouwd uit witgeschilderde houten delen afgewisseld met donkere stijlen van vakwerk. Aan de bovenzijde een omlopende serie vensters in groen kader en met witgeschilderde vertikale geleding. Aan de gevels verder nog metalen ruiven. Waardering. Dierenverblijf uit 1920 van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het Artis-complex.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Zebrastal
Zebrastal

Laatste wijziging: september 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]