Keizersgracht 129
R.K. Ziekenverpleging
Naam: R.K. Ziekenverpleging
Adres: Keizersgracht 129
Oud adres: RR206, wijk 45, klein nr. 331, kadaster D5611, verponding 3422
Postcode: 1015CJ
Gebouwtype: Liefdadigheid/gezondsheidszorg
Geveltype: Tuitgevel
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1880
Architect: P.F. Laarman
Opdrachtgever: R.K. Ziekenverpleging
(6 afbeeldingen)
Oorspronkelijk het koetshuis van Keizersgracht 131, verandert in een RK Ziekenhuis (samen met Keizersgracht 131) met een neorenaissance-gevel met spitsboogvormige vensters. Interieur: achterhuis met kapel. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 10388
Functie: RK Ziekenverpleging
Architect: Laarman, P.F.
Jaartal: 1880
Bouwstijl: ?
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518334
Adres: Keizersgracht 129
Adressen: Keizersgracht 129 A B C D
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op een smalle kavel gesitueerd en in 1880 opgetrokken R.K. ZIEKENVERPLEEGHUIS naar ontwerp in eclectische stijl van P.F. Laarman.
Omschrijving. Op een rechthoekige plattegrond en op een hardstenen plint, in rode baksteen gerealiseerd verpleeghuis bestaande uit een beganegrond, een beletage en een eerste verdieping onder een met rode pannen gedekt schilddak. Het pand is op de hoeken voorzien van gepleisterde cementstenen lisenen. Overigens zit onder al het pleisterwerk cementsteen.
Het trappehuis bevindt zich aan de voorzijde en is door de grote vensters zichtbaar. In het slechts twee vensterassen brede pand bevindt zich centraal de ingang, bestaande uit twee van origineel hang- en sluitwerk voorziene openslaande deuren, aan beide kanten geflankeerd door een van traliewerk voorzien rechthoekig, aan de bovenzijde getoogd, venster. Onder het linkervenster een natuurstenen gevelsteen met daarin gegraveerd: 'eerste steen gelegd 18 maart 1880'. Boven de ingang een sluitsteen met daarin het huisnummer 129.
De gevel van het souterrain is druk bewerkt met cementstenen speklagen en sluitstenen. Tussen de vensters en de ingangsdeur Corithische halfzuiltjes. De overgang van souterrain naar bel-etage wordt gemarkeerd door een brede uitkragende cordonlijst van cementsteen op kleine sierconsoles. In beide hoeken van deze cordonlijst een gebeeldhouwde, liggend tulpbloem. Op de beletage twee getoogde, door roeden onderverdeelde vensters met natuurstenen onderdorpels, van elkaar gescheiden door een smal, onderverdeeld gietijzeren Corinthisch zuiltje met kapiteel. Ook op deze verdieping speklagen, hoek- en sluitstenen.
De overgang van bel-etage naar eerste verdieping wordt ook hier gemarkeerd door een brede cordonband waarop in het midden en op beide hoeken sierijzeren muurankers zijn bevestigd. Op deze verdieping twee gekoppelde spitsboogvensters, van elkaar gescheiden door een eveneens van gietijzer gefabriceerd Corinthisch zuiltje, waarbij de ramen door roeden zijn onderverdeeld. Onder de hardstenen onderdorpels van de vensters twee tegeltableaus voorzien van gekleurde sjabloonmotieven. De spitsvensters zijn beide voorzien van een gepleisterde sluitsteen. In de spaarvelden tussen de twee cordonlijsten in de top van het pand zijn twee rechthoekige cementstenen plakkaten aangebracht waarin gegraveerd: ANNO 1880. In de top van het gebouw wordt de rechte daklijst doorbroken door een spitsvormige dakkapel voorzien van speklagen en een sluitsteen.
Waardering. Voormalig R.K. ziekenverpleeghuis in eclectische stijl van architectuurhistorisch belang vanwege de esthetische waarde van het gevelontwerp alsmede van situationeel belang vanwege de goede inpassing, qua sfeer en ontwerp, in het grachtbeeld.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
[Grachtenboek van Caspar Philips]
Laatste wijziging: december 2020