Leidsegracht 26-30

Adres: Leidsegracht 26-30
28: HH14, wijk 33, klein nr. 14, kadaster E4065, verponding 5971
30: HH15, wijk 33, klein nr. 15, kadaster E4066, verponding 5972
Postcode: 1016CL
Bouwjaar: 4de kwart 17de eeuw

(6 afbeeldingen)

Vijf halsgevels (20, 22, 24, 26, 30) en één klokgevel (28) uit het 4de kwart van de 17de eeuw op een rij: 17de-eeuwse huizen, oorspronkelijke bebouwing van de Vierde Uitleg van 1663, die allemaal hun 17de-eeuwse gevels, zij het gewijzigd, hebben weten te behouden. Kenmerkend zijn classicistische elementen als frontons, festoenen, vazen, oeils-de-boeuf's, e.d. Nr. 20, 22 en 24 vormen een drieling, nr. 26, 28 en 30 vermoedelijk oorspronkelijk ook. Nr. 20 en 22 gewijzigde onderpui (geen stoep, ingang in souterrain, bij nr. 20 zijlichten met ranken naast de ingang), nr. 24 gewijzigd topfontron, nr. 28 versoberd tot klokgevel, nr. 30 kreeg een portiek met twee ingangen.

Gebruikte literatuur:

• J.Z. Kannegieter. 'Uit de wordingsgeschiedenis van de Leidsegracht en haar naaste omgeving'. Jaarboek Amstelodamum 57 (1965): p. 48-69

Adres: Leidsegracht 20-30
Adressen: Leidsegracht 26
Inschrijvingsdatum: 07-07-1970
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met siertrossen en een festoen om de hijsbalk. Pui met deuromlijsting en snijraam XIX A. Op de stoep drie gegroefde balusters en zitbankje. Vormt een weliswaar verbouwde, groep met de nrs 28 en 30.
Adressen: Leidsegracht 28
Inschrijvingsdatum: 07-07-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (XVII B), oorspronkelijk als nrs 26 en 30, doch versoberd tot ingezwenkte halsgevel met rollagen. Vormt een, weliswaar verbouwde, groep met de nrs 26 en 30.
Adressen: Leidsegracht 30 2,H
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met siertrossen en een festoen om de hijsbalk.

Leidsegracht 26-30
Leidsegracht 30, 28, 26, 24, 22, 20
Leidsegracht 28. 17de-eeuwse zandstenen onderpui
Leidsegracht 30, 28, 26, 24, 22, 20, 18
Individuele woonhuizen aan de Leidsegracht, allemaal verschillend maar toch in grote onderlinge harmonie.