Nieuwe Herengracht 199-201

Adres: Nieuwe Herengracht 199-201
Nieuwe Herengracht 247-257 (nieuw adres)
Oud adres: 199: (Lange Joden Herengracht) V352, wijk 15, klein nr. 73, kadaster H1507, verponding 4959
201: (Lange Joden Herengracht) V353, wijk 15, klein nr. 74, kadaster H1506, verponding 4960

(4 afbeeldingen)

Historiserende nieuwbouw naast groot woonbouwcomplex op Nieuwe Herengracht 199 en 201, bestaande uit twee halsgevels met herplaatste geveltoppen, links (nieuw nr. 247-253) afkomstig van Oosterburgervoortstraat 30, een halsgevel met gedeelde klauwstukken, 2de kwart 18de eeuw, Lodewijk XIV, rechts (nieuw nr. 255-257) oorspronkelijke locatie onbekend.

Gebruikte literatuur:

Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 117

Nieuwe Herengracht 199-201 (nieuwe nrs. 247-257)
Nieuwe Herengracht 199: herplaatste geveltop
Oostenburgervoorstraat 30
Nieuwe Herengracht 189 (tegenwoordig 219-221) en verder. De twee halsgevels op nr. 247-253 en 255-257 zijn pas voltooid.