Achtergracht 11F
Politieposthuis
Naam: Politieposthuis
Adres: Achtergracht 11F
Oud adres: Z178, wijk 60, klein nr. 19, kadaster I3950, verponding 5984
Postcode: 1017WL
Gebouwtype: Straatmeubilair
Bouwstijl:
Neostijlen
Bouwjaar: 1900±
Architect: Publieke Werken
(2 afbeeldingen)
Houten in chaletstijl opgetrokken politieposthuisje. Hiernaartoe verplaatst in 1913, opgeheven in 1924. Het staat bekend als het Witte Huisje.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Gebruikte literatuur:
Maarten Hell. 'Dronken arrestanten en doezelende agenten. Fijnmazig netwerk van politieposthuizen'. Ons Amsterdam 64 (2012): p. 253-255
Monumentenstatus: GM
Monumentennummer: 200395
Adres: Achtergracht 11F
Adressen: Achtergracht 11 F
Inschrijvingsdatum: 12-12-1995
Redengevende omschrijving: Houten politieposthuis met rechthoekige plattegrond in zg. "chalet"stijl (XIXd), onder zinken roevendak.
Dit vm. politiegebouwtje zou - volgens een artikel in Ons Amsterdam (september 1994) - in 1913 verplaatst zijn van de Hemonylaan naar het Frederiksplein, tegenover Achtergracht 9.
Exterieur: De houten onderdelen zijn vertikaal geprofileerd en door stijl en regelwerk in vakken verdeeld. Aan de langswanden een goot op houten klossen. De overstekken aan de kopse kanten worden afgesloten door een driehoeksverbinding, waarvan de makelaar niet meer volledig intact is. De voordeur aan de noordzijde van het gebouw, is onderverdeeld in panelen en voorzien van een eenvoudige geprofileerde architraaf, waarboven een gestileerd palmet-motief (incompleet). Aan de kopse kant op het zuiden, een zelfde bekroning boven het raam.
Aan de oostkant zit nog een aanbouwtje van ± 1 m breed x ± 3 m lang met plat dak. Dit aanbouwtje is op dezelfde manier in hout afgewerkt als het hoofdgebouw.
Huidige kleurstelling: leverkleur en gebroken wit.
Interieur: niet gezien.
Reden tot plaatsing: omwille van de zeldzaamheid - er zijn in totaal nog twee van zulke gebouwtjes in Amsterdam - en ook vanwege de gaafheid van het geheel. Slechts enkele details in het houtsierwerk ontbreken, doch deze zijn eenvoudigweg aan te vullen. Verder speelt ook het historische element een rol: toen de nachtwaken in 1878 werden opgeheven, kreeg de politie permanent dienst. Om de loopafstanden van de agenten te verkorten, werden dit soort chaletachtige politieposten gebouwd.
Dus vooral gaafheid (schoonheid), zeldzaamheid en historische waarde bepalen de betekenis van dit gebouwtje, dat daardoor zeker voor plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst in aanmerking komt.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: juni 2017