Nieuwe Uilenburgerstraat bij 173-175

Diamantslijperij Boas

Gebouwtype: Fabriek/loods

Ketelhuis. Zie: Diamantslijperij Boas.

Adres: Nieuwe Uilenburgerstraat 173-175
Adressen: Nieuwe Uilenburgerstraat 173
Inschrijvingsdatum: 12-03-1996
Redengevende omschrijving: Complex-onderdeel 2 (KETELHUIS) In 1878-79 naar eclectisch ontwerp van J.W. Meijer tot stand gekomen ketelhuis, opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond onder - in oorsprong met ijzeren golfplaat gedekt - zadeldak met in het midden een ventilatiekap. De gevels zijn, met uitzondering van de blinde noordoostgevel voorzien van spaarvelden met lisenen en rondboogfriezen, waarbij aan de straatzijde drie halve rondboogvensters met ijzeren onder-verdeling en roosterluiken zijn aangebracht, aan de Z-W-zijde vier van dergelijke vensters en aan de fabriekszijde drie stel dubbele deuren met kleine glasroeden, in oorsprong alle bekroond door een groot rondboogvormig bovenlicht met ijzeren onderverdeling, in het midden van de top een geheel rond venster met ijzeren onder-verdeling en te weerszijden elk een rond blindvenster. Inwendig bevat het gebouw, waarin oorspronkelijk drie stoomketels stonden opgesteld, ijzeren polonceauspanten voor de draagconstructie. Ketelhuis met voor de tijd van ontstaan en oorspronkelijke - met toepassing van stoomkracht verbonden - functie typerende bouwhistorische en stilistische kenmerken.

Ketelhuis en schoorsteen