Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Herengracht bij 346

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Herengracht bij 346
Gebouwtype: Overige objecten
Geveltype: Lijstgevel

Tuinhuis, hoort bij Herengracht 346.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 528259
Adres: Herengracht 346
Adressen: Herengracht 344 A
Inschrijvingsdatum: 12-01-2009
Redengevende omschrijving: Inleiding. TUINHUIS, behorend bij het pand op de Herengracht 346 dat reeds van rijkswege is beschermd onder monumentnummer 1812. Omschrijving. Het tuimhuis, daterend uit het begin van de achttiende eeuw, opgetrokken op rechthoekige plattegrond bevat één bouwlaag onder een plat dak. De houten voorgevel bevat één schuifraam met roedenverdeling en aan weerszijden een houten paneeldeur met bovenlicht. De traveeen worden van elkaar gescheiden door houten pilasters. Ook op de linker en rechterhoek van de gevel bevindt zich een travée. De linkertravée is smaller en niet compleet. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige kroonlijst. Het interieur bestaat uit één ongedeelde ruimte. Waardering. Het tuinhuis is van cultuurhistorisch belang als representant van het achttiende eeuwse tuinhuis, alsmede van ruimtelijk functioneel belang vanwege de relatie met de tuin en het grachtenhuis.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Tuinhuis
Tuinhuis

Laatste wijziging: maart 2018

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]