Nieuwe Herengracht

Brug 237 / Walter Süskindbrug

Gebouwtype: Brug
Architect: Gerrit Feiko Janssonius (techniek) en Dirk Sterenberg (esthetiek)
Opdrachtgever: Dienst der Publieke Werken
Eigendom: Gemeente Amsterdam

(3 afbeeldingen)

Dubbele houten wipbrug in traditionele vorm, in 1969/72 gebouwd op een betonnen fundering (in de 19de eeuw was het nog een enkele houten wipbrug, in 1922 een ijzeren wipbrug). Het houten brugwachtershuisje met een piramidevormig dak naast de brug, in een historiserende stijl, is eveneens in 1969/72 gebouwd.

De brug werd in 1972 vernoemd naar Walter Süskind (1906-1945) die als medewerker van de Hollandsche Schouwburg ongeveer 600 Joodse kinderen aan de deportatie heeft helpen ontsnappen door ze weg te smokkelen uit de crèche daartegenover en onder te laten brengen bij pleeggezinnen. De naam van de brug is door middel van een bronzen naamplaat te zien op de zuidelijke brugleuning. Ook werd er een bronzen plaquette op de zuidelijke hameipoort aangebracht met de tekst: 'WALTER SUSKIND / LÜDENSCHEID 29 OCTOBER 1906 / NA EVACUATIE AUSCHWITZ / JANUARI-FEBRUARI 1945 / HIJ ONTTROK TIJDENS DE DUITSE BEZETTING / MET GROOT GEVAAR VOOR EIGEN LEVEN / VELE JOODSE MEDEBURGERS AAN DEPORTATIE'.

In 2022 is de brug herbouwd.

Walter Süskindbrug