Leidsekade 69

Adres: Leidsekade 69
Postcode: 1016DA
Architect: J. de Haan

(21 afbeeldingen)

Opmerkelijk hoekpand met een gebogen gevel met een geaccentueerde as met zuilen, een kinderreliëf, beelden in nissen en een afsluitend halsgeveltje met fronton. Ingesloten door de buurpanden 68 en 70 die doorlopen naar Marnixstraat 268, van dezelfde architect.

Het woonhuis werd in 1883 gebouwd door de architect Jan de Haan, een man die actief was in het bouwkundige verenigingsleven en die vooral bekend stond als de veel schrijvende redacteur van het tijdschrift Vademecum der Bouwvakken. Het monumentale pand werd zeer waarschijnlijk mede in opdracht van zijn broer A.J. ('Bep') de Haan, een van de grootste aannemers van de stad, ontworpen. Als steenhouwerspatroon hechtte Jan de Haan bijzondere waarde aan stevig met natuursteen geprofileerde gevels en rijk figuraal beeldhouwwerk, waardoor hij dan ook een fervent aanhanger van de neorenaissance werd, die daarvoor volop gelegenheid bood. De bouwsculptuur, onder meer een kinderfries dat de bouwvakken uitbeeldt, is van de hand van Joh. Franse.

• Wilfred van Leeuwen. 'De bocht in de Singelgracht'. Binnenstad 265 (juli/augustus 2014)

Functie: Woningen