Oud adres: SS390, wijk 49, klein nr. 425, kadaster D5563, verponding 4995
Postcode: 1015CS
Bouwjaar: 17de eeuw, 1750±

(22 afbeeldingen)

Oorspronkelijk een 17de-eeuwse klok-tweeling met nr. 68, in 19de eeuw lijstgevel geworden maar in 1956 weer voorzien van halstopgevel van elders. De 17de-eeuwse puibalk is nog aanwezig. Interieur: zaal met stucwerk in Lodewijk XV-stijl, trappenhuis met balusters in dezelfde stijl, halverwege de 18de eeuw.

In het Grachtenboek is het 17de-eeuwse grachtenhuis te zien dat in de kern nog aanwezig is. Het vormde samen met het buurpand links een tweeling. In de 19de eeuw is van de klokgevel een lijstgevel gemaakt door de topgevel te verwijderen en het aanbrengen van een rechte kroonlijst. Bij de restauratie in 1956 werd deze verbouwing teruggedraaid door het plaatsen van een topgevel van elders (onbekend waar vandaan) uit het 2de kwart van de 18de eeuw in Lodewijk XIV-stijl, goed passend bij de 18de-eeuwse topgevel van het buurpand en vermoedelijk om die reden gekozen. De topgevel heeft een Régence-motief in de klauwstukken en is mogelijk afkomstig uit het atelier van Ignatius van Logteren, een zgn. handelstop. De kenner ziet echter aan de prachtige puibalk dat het huis oorspronkelijk 17de-eeuws is. Bijzonder is ook dat de tweeling-panden twee identieke achterhuizen hebben met een langskap met wolfseind.

Het huis heeft belangrijke interieuronderdelen in Rococo-stijl, zoals een trappenhuis met trapbalusters en een zaal geheel in Rococo-stijl die vermoedelijk ook in 1956 is gerestaureerd. De gang heeft fraai stucwerk uit de late 18de, mogelijk vroeg 19de-eeuwse periode.

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 51, 56

Inschrijvingsdatum: 09-06-1970
Redengevende omschrijving: Pand met gevel (in de kern XVII A, verbouwd XVIIIb) onder hierheen overgebrachte hals (XVIIIB); gesneden puilijst (XVII A), empire deurpartij.

Keizersgracht 66: top van elders
17de-eeuwse puibalk voorgevel