Egelantiersgracht 201-215

Adres: Egelantiersgracht 201-215
213: MM327, wijk 44, klein nr. 121, kadaster D4798, verponding 3301
215: MM326, wijk 44, klein nr. 120, kadaster D4799, verponding 3302
Postcode: 1015RJ
Bouwjaar: 2de kwart 18de eeuw

(4 afbeeldingen)

Vier halsgevels ("vierling") nrs. 201-203 en 213-215 met sobere klauwstukken met ruitmotief en gebogen lijstvormig fronton met alliantiewapens. Eenvoudige deuromlijstingen met stoepen, twee panden aan weerszijden hebben in het midden een verhoogde ingang naar de bovenwoningen (daar stond vroeger een houten steektrap voor), in het midden een dubbele stoep met daarin een doorgang naar de "vierhuizengang", ontsluiting van een groep inpandige huizen nrs. 207-211 (oorspronkelijk zonder deur).

Adressen: Egelantiersgracht 201 ;Egelantiersgracht 203 ;Egelantiersgracht 205 ;Egelantiersgracht 207 ;Egelantiersgracht 209 ;Egelantiersgracht 211
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: (201) Pand met halsgevel met geruite vleugelstukken en alliantiewapen in de afdekking (XVIIIb). Oorspronkelijke stoepen, beneden- en bovenhuisdeuren en op de verdiepingen de oude roedenverdeling. Groep met 203-215.
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: (203-211) Pand met halsgevel met geruite vleugelstukken en alliantiewapen in de afdekking (XVIIIb). Oorspronkelijke stoepen, beneden- en bovenhuisdeuren en op de verdiepingen de oude roedenverdeling. Vormt twee groepen van twee met de nrs 201, 213 en 215.
Adressen: Egelantiersgracht 213 1,H,O
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: (213) Pand met halsgevel met geruite vleugelstukken en alliantiewapen in de afdekking (XVIIIb). Oorspronkelijke stoepen. Vormt twee groepen van twee met de nrs 201, 203 en 215.
Adressen: Egelantiersgracht 215 1,H,O
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: (215) Pand met halsgevel met geruite vleugelstukken en alliantiewapen in de afdekking (XVIIIb). Oorspronkelijke stoepen. Vormt twee groepen van twee met de nrs 201, 203 en 213.

Dubbele stoep met doorgang naar inpandige huizen.
Stoep met doorgang naar de inpandige huizen. Tekening van Herman Misset uit 1909.