Binnen Brouwersstraat 22

Adres: Binnen Brouwersstraat 22
Postcode: 1013EG
Restauratie: 1994, top: 1996

(9 afbeeldingen)

Halsgevel, onderpui in ca. 1900 gewijzigd (portiek). Bijzonder fraaie gevelsteen met tekst D.V. Garst Broode over de wonderbaarlijke broodspijziging en jaartal 1741. In 1977 is in overleg met Bouw- en Woningtoezicht de zandstenen gevelbekroning verwijderd en opgeslagen. Het pand is toen ook ingepakt. Bij restauratie in 1994 werd portiek gehandhaafd en bleef de top zonder ornamenten, echter nadat 2/3de van de top, gedeelde klauwstukken, werd teruggevonden is deze in 1996 alsnog hersteld (gebogen lijstvormig fronton is nieuw gemaakt).

• Theo Rouwhorst. 'Stoepen'. Binnenstad 235 (aug. 2009)

Adressen: Binnen Brouwersstraat 22 A B C D
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel met gedeelde vleugelstukken en palmet in de afdekking (1741, grotendeels vernieuwd XIX B). Fraaie gevelsteen met de wonderbare spijziging en D.V.GARST.BROODE.IOANNES.6.V8 EN 9. 1741.

Gevelsteen D.V. Garst Broode 1741
Portiek uit ca. 1900