Brouwersgracht 204-212

Groene Hert

206: UU601, wijk 52, klein nr. 81, kadaster D1369, verponding 1374
210: UU602, wijk 52, klein nr. 82, kadaster D1370, verponding 1372
212: UU604, wijk 52, klein nr. 84, kadaster D1372, verponding 1371
Postcode: 1013HD

(7 afbeeldingen)

Pakhuizen (type e bij Révész-Alexander), groep van drie pakhuizen, het Kleine Groene Hert (204-206), 't Vyfde Groene Hert (208) en het Groote Groene Hert (210-212), bestaande uit twee trapeziumgevels met daartussen een latere smalle tuitgevel met fronton en aanzetvoluten. Windkasten in plaats van hijsbalken. Gebouwd door familie Six in 1640, waarbij 208 in 1635 een woonhuis was, verbouwd tot pakhuis 't Vyfde Groene Hert door Six in 1680. De herten vormen een reconstructie eind 20ste eeuw op basis van oude afbeeldingen (ze zijn van kunststof).

Gebruikte literatuur:

• Dr. Magda Révész-Alexander. Die Alten Lagerhäuser Amsterdams. Eine Kunstgeschichtliche Studie. Den Haag, 1954

Adressen: Brouwersgracht 204 B C D E;Brouwersgracht 206 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: (204-206) Dubbel pakhuis HET KLEINE GROENE HERT met gave trapeziumgevel (XVII) en windkast. Vormt als pendant van 210-212 met het latere 208 een groep.
Adressen: Brouwersgracht 208 A B C D
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: (208) Pakhuis met gave puntgevel onder gebogen afdekking waarin het opschrift T VYFDE GROENE HART (plm 1725). Vormt middenstuk van de groep nrs 204 t/m 212.
Adressen: Brouwersgracht 210 A B C;Brouwersgracht 212 A B C D E
Inschrijvingsdatum: 22-04-1970
Redengevende omschrijving: (210-212) Dubbel pakhuis HET GROOTE GROENE HERT met gave trapeziumgevel (XVII) en windkast. Vormt als pendant van 204-206 met het latere 208 een groep.

Detail van de voorgevels. Merk de windkast rechts op, onder het groene hert.