Bloemgracht 172

Adres: Bloemgracht 172
Oud adres: MM90, wijk 43, klein nr. 85, kadaster D5120, verponding 3002
Postcode: 1015TV

(11 afbeeldingen)

Huis met halsgevel in Lodewijk XIV-stijl met gebogen lijstvormig fronton met vulling. Gevelsteen 't Schrikkeljaar met jaartal (gedateerd).

Op 12 juni 1613 verwierf Margriete van Aecken, weduwe van Hans Wouters twee erven samen voor 724 gulden, 12 stuivers en 6 penningen. Hierop werden drie panden gebouwd (nr. 168, 170 en 172). Op de kaart van Baltazar Florisz van 1658 zijn de erven al bebouwd. In 1734 was de eigenaar van nr. 172 Hendrik Dijkman. In 1740 van extra verdieping voorzien, waarbij de huidige voorgevel werd aangebracht. Bij de restauratie in 1991 werden roederamen aangebracht en een tijdloze historiserende houten pui met garagedeuren (waarvoor een pui uit 1928 verdween).

• Paul Broers. 'Amsterdam gemeten: Bloemgracht 172'. Binnenstad 124 (dec. 1990): p. 107

Adressen: Bloemgracht 172
Inschrijvingsdatum: 14-04-1970
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel (1740) met palmet in de afdekking en een steen waarop Ao 1740 T SCRIKKELIAAR (sic.)

Bloemgracht 172
Bloemgracht 172