Begijnhof 33

Poelenburg

Huisnaam: Poelenburg
Adres: Begijnhof 33
Postcode: 1012WV

(5 afbeeldingen)

Halsgevel met gedeelde klauwstukken en gebogen lijstvormig fronton met burcht en 'Poelenburg', jaar in lamberkijn, Lodewijk XIV-stijl. Interieur: beschilderde moerbalk met bladranken.

Bij restauratiewerkzaamheden in 1985 werd het huis bouwhistorisch onderzocht door de medewerkers van het Bureau Monumentenzorg waarvan enkele fraaie tekeningen getuigen in het Stadsarchief. De bouwgeschiedenis van het huis is vergelijkbaar met die van vele andere in het oude stadshart en zeker ook de andere huizen van het Begijnhof, omdat uit verschillende perioden nog sporen dateren. Bij elke verbouwing wordt het huis vergroot met een extra verdieping. De oudste fase is een klein huis met puntgevel uit ca. 1450 met slechts één verdieping. Het had een gotisch houtskelet met sleutelstukken met peerkraalmotief. Een eeuw later, in ca. 1550, werd het pand met een 2de verdieping verhoogd en verschenen er rijker geprofileerde peerkraal-sleutelstukken. In ca. 1600 werd het huis gemoderniseerd door het gelijktrekken van het vloerniveau op de beletage en het aanbrengen van sleutelstukken met een renaissance-motief. Tenslotte werd in 1744 de voorgevel vernieuwd, in de toen in de mode zijnde Lodewijk XIV-stijl. Er verscheen een halsgevel met gedeelde klauwstukken.

Gebruikte literatuur:

• Ronald Glaudemans. ''Koopmansrenaissance'. Het Amsterdamse woonhuisinterieur in de zestiende eeuw.' Bulletin KNOB 2007-4/5: p. 215-233

Adres: Begijnhof 33
Adressen: Begijnhof 33 A B C D
Inschrijvingsdatum: 02-04-1970
Redengevende omschrijving: Huis (XV B/XVI A) met halsgevel (1744) met gedeelde vleugelstukken, waaronder hij is gedateerd. In de afdekking een burchttoren en een lint waarop POELENBURG. Goede late roedenverdeling.

Begijnhof 33
Bouwgeschiedenis. Tekening Bureau Monumentenzorg