Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Amstel 172-174

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Amstel 172-174
Postcode: 1017AE
Gebouwtype: Woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl: Hollands Classicisme
Bouwjaar: ±1660/1670Â
Eigendom: Hotel Eden
Restauratie: 1999

(5 afbeeldingen)

Twee huizen met een zeer brede halsgevel met een groot driehoekig fronton met versiering in timpaan, zeer grote eenvoudige voluten als klauwstukken, vijf Ionische pilasters, vier oeils-de-boeuf's, beide stoepen verdwenen maar aan linkerzijde herbouwd (stoep herbouwd aan linkerzijde). Interieur: voorkamer 1ste verdieping: 17de-eeuwse plafondschildering op planken: vogels.

Achter de merkwaardig brede halsgevel in de stijl van het Hollands classicisme bevinden zich twee 17de-eeuwse woonhuizen. De halsgevel wordt bekroond met een groot driehoekig fronton met een versiering in het timpaan. Eenvoudige voluten dienen als klauwstukken. Tussen de vijf Ionische pilasters zijn bovenin de hals, direct onder het grote fronton, vier osseogen geplaatst. Het rechterdeel is, vermoedelijk al in de 18de eeuw, gewijzigd voor het maken van twee grote vensters, waardoor de pilasters zijn doorbroken. Beide huizen hadden een stoep maar zijn voor het maken van garagedeuren verwijderd. Echter, de stoep ter linkerzijde is bij de restauratie in 1999 herbouwd.

In het interieur bevindt zich in de voorkamer op de 1ste verdieping van het linkerhuis een 17de-eeuwse plafondschildering op planken bestaande uit vogels. Bij de restauratie is het voor herstel verwijderd en daarna teruggeplaatst.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 216
Adres: Amstel 172-174
Adressen: Amstel 172 ;Amstel 174
Inschrijvingsdatum: 26-03-1970
Redengevende omschrijving: Twee huizen (XVIIb), verenigd achter een gezamenlijke pilastergevel met brede hals en fronton waarin een schild met draperieen.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Amstel 172-174 (© Walther Schoonenberg)
Amstel 172-174
Amstel 172-174 (© Walther Schoonenberg)
Amstel 172-174
Merkwaardig brede halsgevel op twee woonhuizen met vier oeil-de-boeuf (osseoog) (© Walther Schoonenberg)
Merkwaardig brede halsgevel op twee woonhuizen met vier oeil-de-boeuf (osseoog)
Rijtje van vier osseogen in brede halsgeveltop (© Walther Schoonenberg)
Rijtje van vier osseogen in brede halsgeveltop
Uitgenomen vloerdelen met 17de-eeuwse beschilderingen
Uitgenomen vloerdelen met 17de-eeuwse beschilderingen

Laatste wijziging: juni 2013

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]