Oud adres: KK135, wijk 29, klein nr. 153, kadaster F144, verponding 4998
Postcode: 1016AV
Gebouwtype: Koetshuis
Architect: P.J.F. van Hamersveld
Opdrachtgever: G.F.D. Slaap

(7 afbeeldingen)

Koetshuis (stalgebouw met koetsierswoning) gebouwd in de 19de eeuw, ter vervanging van een 18de-eeuws koetshuis c.q. pakhuis, in een neo-renaissance-stijl, een navolging van de stijl van Hendrick de Keyser (dubbele dwergpilasters, geknikte ontlastingsbogen, etc.) en doet daardoor zeer 17de-eeuws aan. Het topje van de tuitgevel is sinds de jaren zestig verdwenen (zie oude foto). Interessant is dat dit koetshuis een soort portiek heeft afgesloten met een hekwerk, hetgeen ongebruikelijk is voor koetshuizen (is er een relatie met Herengracht 380-382 uit 1890?). Ook dit portiek is rijk gedecoreerd. Torentje ernaast op plek van bebouwde steeg, de Vlasbloemsteeg (jaartal is aangebracht net onder de spits). Houten beeld boven koetshuisingang is erg populair bij toeristen maar is 20ste-eeuws: het verwijst naar Proeflokaal De Admiraal. Het is niet bekend wiens koetshuis dit was. Op nr 323 was eind 19e eeuw een remise van de Amsterdamsche Rijtuig-Maatschappij, een transportbedrijf; misschien gebruikte dat ook dit stalgebouw.

Functie: Stalgebouw; koetsierswoning
Architect: Hamersveld, J.J.F. van