Haarlemmerstraat 83

Adres: Haarlemmerstraat 83
Postcode: 1013EL
Architect: J. Hegener

(4 afbeeldingen)

Winkel-woonhuis in Jugendstil, kenmerkend zijn de gebogen vormen van de in natuursteen uitgevoerde, licht uitgebouwde erker op de tweede verdieping, de ondersteunende hoefijzervormige boog reikt tot de bovenkant van de winkelpui.

Dit winkelwoonhuis werd in 1906 gebouwd naar een ontwerp van J. Hegener. De zwierige Jugendstil-gevel is opgetrokken uit natuursteen en gele baksteen, de zogeheten bricornosteen. Kenmerkend zijn de gebogen vormen van de in natuursteen uitgevoerde, licht uitgebouwde erker op de tweede verdieping. De ondersteunende hoefijzervormige boog reikt tot de bovenkant van de winkelpui.

Van architect Hegener (1864-1933) is niet veel bekend; hij leerde het vak op het bureau van P.J.H. Cuypers. In 1884 vervolgde hij zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Antwerpen. Jean Desmet verleende hem in 1909 opdracht voor het ontwerpen van Cinema Parisien in een bestaand pand aan de Nieuwendijk. In 1988 werd het gebouw gesloopt voor de nieuwbouw van de uitbreiding van het Victoria Hotel aan de Prins Hendrikkade. Daarnaast heeft hij een aantal (winkel)woonhuizen, onder meer in de Utrechtsestraat en de Korte Prinsengracht, en verbouwingen op zijn naam staan.

Functie: Woonhuis/winkel
Architect: Hegener, J.