Herenstraat 36

Adres: Herenstraat 36
Oud adres: SS304, wijk 48, klein nr. 16, kadaster D5821, verponding 4443
Postcode: 1015CB
Bouwjaar: 4de kwart 19de eeuw

(4 afbeeldingen)

Winkel-woonhuis uit het einde van de 19de eeuw met een bijzondere neo-renaissance gevel met een classicistische beëindiging die nog het meeste weg heeft van een halsgevel. De onderpui is nog authentiek, met twee deuren, de linker voor de winkel en de rechter voor de bovenwoningen (daardoor blijft er een kleine etalage over). Bij de restauratie zijn details teruggebracht. De scheefstand is gehandhaafd.

Gebruikte literatuur:

Marlin Burkunk. 'Toets en proef der loffelijker bouwkonst'. Stadsherstel op de Wallen en in de Haarlemmerbuurt. Open Monumentendag 1996, Amsterdam, 1996: p. 154

Herenstraat 36
Herenstraat 36