Adres: Tuinstraat 171-173
Tuinstraat 173 (nieuw adres)
Oud adres: 173: NN401, wijk 46, klein nr. 137, kadaster D4276, verponding 3940
Postcode: 1015PB
Eigendom: St. Jan Pietersz. Huis

(5 afbeeldingen)

Fraaie 18de-eeuwse halsgeveltop in Lodewijk XIV-stijl uit 1ste kwart 18de eeuw afkomstig van Keizersstraat 15 hier herplaatst op historiserende nieuwbouw in 2001: een modern Van Houtenpand. Gelijk met de bouw van nummer 171 is nummer 169 gerestaureerd. (Vroeger was nr. 171 inpandig en was dit nr. 173.)

Gebruikte literatuur:

• Clara Brinkgreve. Muziekstudenten onder dak in Amsterdam. Een kwart eeuw studentenhuisvesting door de Stichting Jan Pietersz. Huis. Amsterdam, 2007
  • Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 180
  • Walther Schoonenberg. 'Herplaatste geveltoppen XI. Tuinstraat 171.' Binnenstad 191 (dec. 2001)

Tuinstraat 171