Haarlemmerstraat 124-126

Posthoornkerk

Oud adres: 124: TT477, wijk 52, klein nr. 66, kadaster D6329, verponding 1567
126: TT476, wijk 52, klein nr. 67, kadaster D6469, verponding 1566
Postcode: 1013EX
Architect: P.J.H. Cuypers

(12 afbeeldingen)

Kerkgebouw ontworpen door P.J.H.Cuypers, gebouwd 1860-1863, westelijk transept en torens voltooid in 1889. Driebeukige kruisbasiliek in neo-gotische vormen. Frans aandoende twee-torens-façade met hoge spitsboogvensters. Interieur: kleurrijk interieur door toepassing van verschillend gekleurd baksteen.

In de 17de eeuw kwamen de katholieken bij elkaar in schuil- of huiskerken, zoals Ons' Lieve Heer op Solder en ook in de voormalige behuizing van de postkoets naar Haarlem, in een gebouw achter Prinsengracht 7. Aan de schuilkerk herinnert nog een gesneden deurbekroning uit het derde kwart van de 18de eeuw met de voorstelling van een posthoorn en een lint met het opschrift 'D Posthoorn. De emancipatie van de katholieken volgt na de omwenteling van 1795, maar de gelijkstelling tussen protestanten en 'roomsen' was niet onomstreden. Pas in de tweede helft van de 19de eeuw durven zij zich duidelijk te manifesteren. De Posthoornkerk, opvolger van het schuilkerkje aan de Prinsengracht, is daarvan een voorbeeld.

De bouwvergunning voor de Posthoornkerk, officieel de 'Onze Lieve Vrouwe Onbevlekt Ontvangen', wordt verleend in 1860. Architect P.J.H. Cuypers, in katholieke kringen niet onbekend, wordt gevraagd een ontwerp te maken. De bouw begint meteen, waarna het eerste gedeelte aan de Haarlemmer Houttuinen al in 1863 wordt ingewijd. In 1887/89 wordt de kerk uitgebreid tot aan de Haarlemmerstraat, waarbij op last van het gemeentebestuur een met een hek afgesloten voorplein wordt aangelegd.

Het was de bedoeling dat de kerk een markant punt in de stad zou worden, maar de kerk is vrijwel geheel ingebouwd. Cuypers rekte de kerk daarom in de hoogte uit, waardoor een rijzig gebouw ontstond met gotische proporties, en voegde twee steile spitsen toe. De kerk is daardoor van veraf zichtbaar. Het neo-gotische karakter van de kerk wordt nog versterkt door de luchtbogen, de spitsboogvensters en ook de gotische ingangspartij aan de Haarlemmerstraat. De gevels zijn bijzonder kleurrijk door het gebruik van rode en gele baksteen.

De ontkerkelijking leidde ertoe dat in 1976 de laatste mis in de kerk gevierd werd. Ondanks de plaatsing van de kerk op de Rijksmonumentenlijst in 1972 werden er sloopplannen ontwikkeld. In 1987 werd de kerk gered door de Stichting De Posthoornkerk en is sindsdien een voorbeeld van herbestemming. De kerk wordt momenteel vooral gebruikt voor tentoonstellingen, concerten, etc. Architect Van Stigt heeft de oorspronkelijke ruimte zoveel mogelijk intact gelaten. Zo worden de zijbeuken gescheiden door transparante, glazen afscheidingen.

Jongere Bouwkunst. Amsterdam binnen de Singelgracht (1850-1940). Zeist, 1984

Functie: Kerk (RK)
Jaartal: 1860-1863 (torens 1887-1889)
Bouwstijl: Neogotiek XIXB
Functie: Pastorie

Adres: Haarlemmer Houttuinen 49
Adressen: Haarlemmerstraat 124-126
Inschrijvingsdatum: 23-07-1974
Redengevende omschrijving: Parochiekerk van O.L.Vrouw Onbevlekt Ontvangen (de Posthoorn). Belangrijk werk uit de eerste periode van P.J.H.Cuypers, gebouwd 1860-1863, westelijk transept en torens voltooid in 1889. Driebeukige kruisbasiliek in vormen, geinspireerd op de vroege gotiek van het Isle le France. Dubbele galerijen in het schip, klaverbladvormige oostelijke partij, bekroond door een vieringtoren. De kerk is een der eerste voorbeelden van de toepassing van verschillend gekleurde baksteen in het inwendige.

Voorgevel aan de Haarlemmerstraat.
Posthoornkerk gezichtsbepalend in de Haarlemmerbuurt.