Driehoekstraat 8-10

Adres: Driehoekstraat 8-10
Postcode: 1015GL
Bouwjaar: 2de kwart 18de eeuw, 1950/53

(5 afbeeldingen)

Twee panden met halsgevels op de hoek van de Driehoekstraat. De topgevels (halsgevels in Lodewijk XIV-stijl uit 1725 en 1750, gedateerd) zijn tussen 1950 en 1953 door likeurstokerij Van Wees (zie het bedrijfsgebouw ter rechterzijde) herplaatst (linker afkomstig van Lauriergracht 72). Merk op dat de top op het linkerpand net iets te klein is. De methodiek om op bestaande panden geveltoppen van elders te herplaatsen is hier voor de eerste keer na de oorlog toegepast, in de periode tussen Van Houten en de oprichting van BMZ in 1953. Het is overigens jammer dat de onderpui van nr. 8 werd vervangen door een grote garagedeur en ook de houten stoepen verdwenen.

Gebruikte literatuur:

• Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 50, 52-53

Adressen: Driehoekstraat 8 1,H
Redengevende omschrijving: Pand met halsgevel (1750).