Lauriergracht 116

Luthers Weeshuis

Adres: Lauriergracht 116
Oud adres: FF189, wijk 38, klein nr. 50, kadaster E1354, verponding 1449
Postcode: 1016RR
Architect: Abraham van der Hart ?

(10 afbeeldingen)

Negen vensters brede gevel met middenrisaliet waarboven groot driehoekig fronton. Hardstenen deuromlijsting, gesneden deur en snijraam. Ontwerp doet in opzet zowel denken aan het Lutherse Diaconiehuis als het Nieuwe Werkhuis. In 1978 ernstig beschadigd door brand. In 2010 werd een gaaf bewaard gebleven waterkelder ontdekt.

Gebruikte literatuur:

• Thomas H. von der Dunk. 'Hollandse Herleving rond Amsterdam. De terugkeer van de Gouden Eeuw in de architectuur van noordelijk Holland aan het einde van de 18de eeuw'. Holland 28 (1996): p. 82-100
  • J.L.J. Meiners. 'Lutherse Diaconie deed veel aan weldadigheid. Bij 400 jaar Lutherse Kerk'. Ons Amsterdam 40 (1988):p. 130-135

Adressen: Lauriergracht 116 E F G K L M N P R S T U V W X Z;Lauriergracht 116 A;Lauriergracht 116 B 1,2,3,4;Lauriergracht 116 C;Lauriergracht 116 D 1,2
Inschrijvingsdatum: 01-07-1970
Redengevende omschrijving: v/m Luthers Weeshuis. Negen vensters brede gevel met middenrisaliet waarboven gesneden fronton (1784). Hardstenen deuromlijsting, gesneden deur en snijraam.

Lauriergracht 116
Timpaan met zwaan en jaartal
Ingangspartij en gesneden deur in Lodewijk XVI
Poortje aan de linkerzijde
Waterkelder
Waterkelder
Waterkelder
Waterkelder
Luthers Weeshuis vóór 1784 op nr. 116, rechts daarvan nr. 112-114. Tekening van H.P. Schouten voor de Atlas van Fouquet.
Het Luthers Weeshuis in 1787. Tekening van Caspar Philips Jacobsz.
Binnenplaats van het Luthers Weeshuis in ca. 1787. Tekening van H.P. Schouten voor de Atlas van Fouquet.
Lutherse Weeshuis
Lutherse Weeshuis