Muntplein 2-4

De Nederlanden

4: (Schapenmarkt) D52, wijk 27, klein nr. 3, kadaster F3405, verponding 3858
Postcode: 1012WR
Bouwstijl: Rationalisme
Architect: H.P. Berlage

(12 afbeeldingen)

Het in 1895 gebouwde verzekeringsgebouw van De Nederlanden, ontworpen door H.P Berlage, was zorgvuldig ingepast in de omgeving. Het schilderachtige silhouet ging echter verloren door de uitbreiding en verbouwing in 1911, waarvoor H.P. Berlage zelf tekende. De architectuur werd soberder. De sculpturen zijn van de hand van Lambertus Zijl. Interieur: Monumentaal trappenhuis met beschilderingen uit 1911 (gerestaureerd 2018).

Functie: Kantoor
Architect: Berlage, H.P. en E. Breman

Adressen: Kalverstraat 203 ;Kalverstraat 223 ;Muntplein 2 ;Muntplein 4 ;Rokin 164 ;Rokin 166 ;Rokin 168
Inschrijvingsdatum: 09-07-1974
Redengevende omschrijving: In 1895 door H.P.Berlage opgetrokken kantoorgebouw van De Nederlanden van 1845, in 1911 door dezelfde architect vergroot en versoberd.

De Nederlanden, Muntplein 2-4
Typisch Berlagiaanse loggia op de hoek. Daaronder een gevelsculptuur van een gevleugelde vrouw (een beschermengel of een demon?)
Trappenhuis is van buitenaf duidelijk te zien
Gevelsculptuur van een adelaar met een wapen.