Rozenstraat 35-43

Adres: Rozenstraat 35-43
41: EE400, wijk 39, klein nr. 169, kadaster E972, verponding 1652
43: EE401, wijk 39, klein nr. 168, kadaster E971, verponding 1653
Postcode: 1016NM
Architect: Scheelbeek

(4 afbeeldingen)

Van Houtenpanden: vijf gevels voor één woningbouwcomplex. Het project wordt genoemd in Van Houten 1942, waar het wordt vergeleken met Lindenstraat 52-60, “herbouwd zonder kunst” en horizontale in plaats van verticale indeling. In complex in de Rozenstraat is één gebouw waar vijf gevels voor geplaatst zijn: een vroeg voorbeeld van parcellering.
Nr 35-37 (was 25-27): Toppen 45 en 46, afkomstig van Konijnenstraat 10 en 14 (gesloopt in 1933): twee 18de-eeuwse klokgevels met kuif.
 Nr 39: Top 56, afkomstig van Laurierstraat 50 (gesloopt in 1934): 18de-eeuwse halsgevel met gedeelde klauwstukken. Nr 41: Ongenummerd. Herbouw in 1934 met hergebruik van geveltop van hetzelfde pand. Nr 43: Top 14, afkomstig van Kattengat 7 (gesloopt in 1934): 18de-eeuwse halsgevel met gedeelde klauwstukken.

Gebruikte literatuur:

• Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Adressen: Rozenstraat 35 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 23-09-1970
Redengevende omschrijving: Huis, vanwege de zandstenen onderdelen van de klokvormige geveltop (3e kwart 18e eeuw).
Adressen: Rozenstraat 37 1,2,H
Adressen: Rozenstraat 39 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 23-09-1970
Redengevende omschrijving: Huis, vanwege de zandstenen onderdelen van de gevelhals (1e helft 18e eeuw).
Adressen: Rozenstraat 41 1,2,H
Adressen: Rozenstraat 43 1,2,H
Inschrijvingsdatum: 23-09-1970
Redengevende omschrijving: Huis, vanwege de zandstenen onderdelen van de gevelhals (2e kwart 18e eeuw).

Rozenstraat 35-43
Rozenstraat 35 en 37