Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Egelantiersgracht 2-6

Gunters & Meuser

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Afbeeldingen
  6. Google Maps

Naam: Gunters & Meuser
Adres: Egelantiersgracht 2-6
Oud adres: 2: NN2, wijk 45, klein nr. 2, kadaster D4775, verponding 3468
4: NN3, wijk 45, klein nr. 3, kadaster D4776, verponding 3469
6: NN4, wijk 45, klein nr. 4, kadaster D4777, verponding 3469
Postcode: 1015RL
Gebouwtype: Winkel/warenhuis
Bouwstijl: Amsterdamse School
Bouwjaar: 1917-1918
Architect: P. Vorkink en J.P. Wormser

(2 afbeeldingen)

Winkel/magazijn Gunters en Meuser met een opvallende gevel in Amsterdamse School-stijl. Fraaie belettering. (Eén van de 200 nieuwe Rijksmonumenten uit de periode 1850-1940, in 2001 op de monumentenlijst geplaatst.)

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 12750
Functie: Magazijn
Jaartal: 1917-1918
Bouwstijl: Amsterdamse School

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518321
Adres: Egelantiersgracht 2-6
Adressen: Egelantiersgracht 2
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Inleiding. Op de hoek van Egelantiers- en Prinsengracht in 1917-1918 tot stand gekomen HANDEL IN IJZERWAREN, genaamd Gunters & Meuser, naar ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P. Vorkink & Jac. Ph. Wormser in opdracht van Dhr. Gunters en Dhr. Meuser. Het betrof hier een winkel, een magazijn en een aantal kantoorlokalen. De uitvoerder was de Amsterdamsche Fabriek van cement-ijzerwerken (Systeem Monier) 'Wittenburg'. Omschrijving. Op een nagenoeg rechthoekige plattegrond in donkerbruine baksteen gerealiseerde handel in ijzerwaren, oorspronkelijk bestaande uit vier bouwlagen, waarvan thans de begane grond door middel van een insteek in tweeën is verdeeld. Het gebouw wordt gedekt door een plat dak. De gevel is in drieën verdeeld: een brede middentravee van zeven assen geflankeerd door een smalle eenassige hoektravee. In de middentravee bevindt zich een hoge winkelpui met boven de ingang kruisvormig onderverdeelde bovenlichten. Aan weerszijden van de naar binnen gelegen toegang twee etalagevensters. Boven de winkelpui in ijzeren sierletters: HANDEL IN IJZERWAREN. De twee rijen van zeven zesruits vensters in de twee bovenliggende verdiepingen zijn enigszins naar binnen geplaatst. De vensters worden van elkaar gescheiden door over beide verdiepingen lopende, in de vorm van metselverband vormgegeven, pilasters. Op de derde verdieping een rij van elf kleinere vierruits vensters waarvan ieder venster aan de onderzijde is voorzien van uit de gevel licht uitkragende en in metselverband weergegeven onderdorpels. Boven deze vensterrij in smeedijzeren sierletters de firmanaam: GUNTERS & MEUSER. De middentravee wordt afgesloten door een flauw hellende natuurstenen daklijst. Beide hoektraveeën hebben beganegronds een zijdeur waarboven trapeziumvormige bovenlichten met glas-in-lood welke zaagtandvormig door roeden zijn onderverdeeld. Boven deze dienstingangen, ter hoogte van de insteekverdieping, een door brede roeden onderverdeeld negenruits venster. Daarboven, in beide hoektraveeën, drie boven elkaar geplaatste en met smeedijzeren traliewerk versierde hijsvensters, elk voorzien van drie kleine, boven elkaar geplaatste, ramen. De beide hijsbalken, met daarin weergegeven: ANNO 1917, zijn in sierlijk smeedijzer uitgevoerd en bevinden zich direct onder de daklijst. Vlak daarboven eveneens in smeedijzer uitgevoerde lampen ter verlichting van het tussen de hijsbalken geplaatste en in smeedijzeren sierletters uitgevoerde firmanaam GUNTERS & MEUSER. Alle vensters in de middentravee zijn overhoeks geplaatst en voorzien van natuurstenen bovendorpels. De gevel is verder voorzien van decoratief metselwerk. Waardering. In 1917-1918 in Amsterdamse School-stijl tot stand gekomen handel in ijzerwaren van architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek alsmede van belang in het oeuvre van Vorkink & Wormser.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Egelantiersgracht 2-6 (© Walther Schoonenberg)
Egelantiersgracht 2-6
Egelantiersgracht 2-6 (© Walther Schoonenberg)
Egelantiersgracht 2-6

Laatste wijziging: augustus 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]