Adres: Vijzelstraat 133-135
Oud adres: 133: AA54, wijk 58, klein nr. 70, kadaster I2201, verponding 4620
135: AA55, wijk 58, klein nr. 69, kadaster I2200, verponding 4621
Postcode: 1017HJ
Architect: K.P. Tholens
Eigendom: Stadsgoed

(4 afbeeldingen)

Typologisch zeldzaam Van Houtenpand, omdat het de indruk wekt van twee panden, terwijl het er in werkelijkheid slechts één is: de herplaatste oude geveltop (waarschijnlijk afkomstig van één van de twee op deze locatie gesloopte panden) ter linkerzijde en de raamverdeling roepen een effect van parcelering op. In 2004 dreigde het pand gesloopt te worden, maar uiteindelijk is het (zonder monumentenbescherming, samen met de panden ter linkerzijde) gerestaureerd (in tegenstelling tot de andere gerestaureerde panden niet opgehoogd).

Gebruikte literatuur:

• David Mulder. K.P. Tholens (1882-1971). Moderne architectuur - traditionele vormen. Rotterdam: BONAS-reeks, 2011: p. 154-155
  • Vincent van Rossem. 'Vijzelstraat 121-133 van NV Stadsgoed. Cum laude.' Binnenstad 223/224 (oktober 2007)

Vijzelstraat 133-135.
K.P. Tholens. Ontwerptekening winkelhuizen Van Meegen, Vijzelstraat 133-135.