Prinsengracht 1A

Adres: Prinsengracht 1A
Oud adres: SS514, wijk 51, klein nr. 464, kadaster D5494, verponding 70
Postcode: 1015DK
Bouwjaar: 17de eeuw, 1ste kwart 18de eeuw

(11 afbeeldingen)

17de-eeuws huis, houten onderpui in gewijzigde vorm nog aanwezig, gevelsteen. Het huisje had een 19de-eeuwse tuitgevel en kreeg bij de restauratie een halstopgevel van elders (Lange Leidsedwarsstraat 109), met klauwstukken met doorboord bloemmotief en een gebogen lijstvormig fronton met vulling uit het atelier van Anthonie Turck (1668-1725).

Gebruikte literatuur:

• Marlin Burkunk. 'Toets en proef der loffelijker bouwkonst'. Stadsherstel op de Wallen en in de Haarlemmerbuurt. Open Monumentendag 1996, Amsterdam, 1996: p. 151
  • Theo Rouwhorst. Bewaard voor Amsterdam. Historische geveltoppen herplaatst 1945-2015. Amsterdam, 2016: p. 126
  • Hans Tulleners. 'Herplaatste geveltop'. De Lamp 103 (mei 1987)

Adressen: Brouwersgracht 101 ;Prinsengracht 1