Rembrandtplein 37-39

Café Restaurant 't Gouden Hoofd

Naam: Café Restaurant 't Gouden Hoofd
Adres: Rembrandtplein 37-39
Rembrandtplein 23-27 (nieuw adres)
Postcode: 1017CT
Architect: C.A. Bombach Czn (1890), Zanstra, De Clercq Zubli, Van den Oever & Partners Architecten (1984)
Opdrachtgever: W.F.K. van Nie (1890), BV Ontwikkelingsmij Amro (1984)

Laat-19de-eeuws hoekpand, een café met bovenwoningen, met erker op de hoek. Werd herbouwd in 1984.

De gemeente maakte in de jaren zestig vele plannen om de stad toegankelijk te maken voor het autoverkeer. Eén van die plannen was de verbreding van de Bakkersstraat tot 30 m, om het verkeer in het verlengde van de Utrechtsestraat gemakkelijker naar de Amstel te leiden. Door de Bakkersstraat reed de tram, maar de straat was zo smal als een steeg. De sloop van de bebouwing van deze smalle straat begon daadwerkelijk. Dit markante hoekgebouw was oorspronkelijk een café met bovenwoningen, maar was sinds 1928, nadat het in handen kwam van de Amstelbrouwerij, een café-restaurant met hotel. Het pand werd door de gemeente onteigend om het pand te kunnen slopen. Door leegstand verloederde het pand snel, in 1972 werd het geteisterd door brand.

In 1984 werd het pand geheel herbouwd, als onderdeel van het stadsherstelproject voor het gehele bouwblok (zie: Amstel 118-124). Een vergelijking tussen het oorspronkelijke pand en de nieuwbouw leert dat het geen exacte reconstructie is: de vormgeving van het torentje en de dakkapel is enigszins versoberd: dat was al eerder gesloopt. Doordat het pand daardoor in feite nieuwbouw is, staat het niet op de monumentenlijst.

Rembrandtplein 37-39, tekening ca. 1890
Prentbriefkaart A. Jager, ca. 1895