Kerkstraat 375

Adres: Kerkstraat 375
Postcode: 1017HW
Bouwjaar: ±1940Â

Vier-raams-brede lijstgevel in traditioneel-ambachtelijke stijl met dwarskap en portiek.

In het Amsterdam Museum worden ook oude bouwfragmenten bewaard. In het depot van het museum bevindt zich een paar klauwstukken uit ca. 1565. Ze zijn cultuurhistorisch van groot belang omdat dergelijke klauwstukken met mensfiguren in de stijl van de vroege renaissance van Vredeman de Vries uiterst zeldzaam zijn. De klauwstukken, waarvan de voetstukken ontbreken, zijn vergelijkbaar met die van het St. Jans Gasthuis in Hoorn uit 1563. In Amsterdam bestond een vergelijkbare gevel in de Kalverstraat hoek Dam, het huis De Vergulde Ploeg uit 1594 (te zien op een prent van Jan van der Heyden uit 1699). Er is geen enkel voorbeeld in het stadsbeeld bewaard gebleven. De 16de-eeuwse klauwstukken van het Amsterdam Museum zijn bewaard gebleven, omdat ze in de 18de eeuw werden hergebruikt op Kerkstraat 375, een pand dat in ca. 1940 vervangen werd door nieuwbouw in een traditioneel-ambachtelijke stijl. Kerkstraat 375 was in de 18de eeuw gebouwd en kan beschouwd worden als een vroeg voorbeeld van een pand met hergebruikte gevelfragmenten, vergelijkbaar met de Van Houtenpanden in de 20ste eeuw. Het maakte in ca. 1940 plaats voor een traditioneel gebouwd woongebouw.

• A.A. Kok. Amsterdamsche woonhuizen. Amsterdam, 1942: p. 48-49
  • H.J. Zantkuijl. 'De eeuw van de verbeelding. De renaissance in de Amsterdamse architectuur'. De smaak van de elite, Amsterdam in de eeuw van de beeldenstorm. Amsterdam 1986: p. 93-108

Kerkstraat 375
Kerkstraat 371, 373 en 375 vóór de sloop