Noordermarkt 16 

Adres: Noordermarkt 16
Oud adres: PP753, wijk 50, klein nr. 14, kadaster D3015, verponding 5470
Postcode: 1015MX
Gebouwtype: Winkel-woonhuis
Geveltype: Halsgevel
Bouwstijl:
Lodewijk XIV
Bouwjaar: 1726
(6 afbeeldingen)

Halsgevel in Lodewijk XIV-stijl met gedeelde klauwstukken, siervazen en gebogen lijstvormig fronton met schelp. Gevelsteen 't Vergulde Fortuyn met jaartal 1726.
Op Noordermarkt 16 was de zijdewinkel van J. en P. Oosterling gevestigd. Dit is vandaag de dag nog zichtbaar aan de bijzonder fraaie gevelsteen uit 1726. Op de gevelsteen met de tekst 't Vergulde Fortuyn staat Vrouwe Fortuna - in een nisvormige omlijsting - op een drijvende bol. Met beide handen houdt ze een opbollend zeil vast. Op de achtergrond zeilt een schip weg. De vlakken links en rechts zijn gevuld met dozen, manden, kisten en rollen stof. De uiteinden daarvan hangen over een gespannen lijn die parallel loopt aan de bovenrand van het reliëf. Langs de zijkanten van de steen zijn voluten (versieringen) met acanthusblad die uitlopen op de bredere onderplint. Onder de voluten staat: ANNO en 1726. De steen is overigens onjuist gepolychromeerd. De zijdedoek moet niet verguld zijn. Het voormalige winkelhuis heeft een opmerkelijk rijke geveltop met gedeelde klauwstukken in Lodewijk XIV-stijl. Een dergelijke top zou niet misstaan op een groot grachtenhuis. Wie goed kijkt ziet dat het een handelstop is die vermoedelijk niet specifiek voor dit pand is gemaakt. De top is passend gemaakt met siervazen.
Gebruikte literatuur:
https://www.gevelstenenvanamsterdam.nl/noordermarkt-16
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 3909
Adres: Noordermarkt 16
Adressen: Noordermarkt 16 1,H
Inschrijvingsdatum: 27-08-1970
Redengevende omschrijving: Pand met rijk versierde halsgevel (1726) met gevelsteen.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.






Laatste wijziging: september 2019