Adres: Egelantiersgracht 191-193-195
Derde Leliedwarsstraat 1
Oud adres: 191: MM353, wijk 44, klein nr. 131, kadaster D4853, verponding 3275
193: MM352, wijk 44, klein nr. 130, kadaster D4852, verponding 3276
Postcode: 1015RJ
Architect: J.H. Scheerboom

(5 afbeeldingen)

Een vroeg voorbeeld van een zgn. Van Houtenpand: nieuwbouw met herplaatste geveltoppen. De oude panden zijn in 1931 gesloopt en de gebeeldhouwde toppen van deze gesloopte panden zijn op de nieuwbouw opnieuw gebruikt. Eén van de twee toppen is in de zijstraat terecht gekomen, de oude panden waren allen op de gracht gericht.

Gebruikte literatuur:

• Vincent van Rossem. 'Moderne architectuur in de schaduw van het modernisme.' Bulletin KNOB 2008-4: p. 138-146
  • Walther Schoonenberg. '914 nieuwe gemeentelijke monumenten in de binnenstad'. Binnenstad 225 (dec. 2007)
  • Walther Schoonenberg. 'De Van Houtenmonumenten. Een reconstructie van de werkwijze van bouwinspecteur Eelke van Houten (1872-1970).' Bulletin KNOB 2012-4: p. 221-231

Adressen: Derde Leliedwarsstraat 1 1,2,3,H;Egelantiersgracht 191 1,2,3,H;Egelantiersgracht 193 1,2,3;Egelantiersgracht 195

Egelantiersgracht 191-195
Eén van de herplaatste toppen.