Kloveniersburgwal 66-68

Adres: Kloveniersburgwal 66-68
Oud adres: 66: B116, wijk 9, klein nr. 100, kadaster G2560, verponding 2238
68: B115, wijk 9, klein nr. 101, kadaster G2561, verponding 2237
Gebouwtype: Onderwijs/wetenschap
Opdrachtgever: Universiteit van Amsterdam

(4 afbeeldingen)

Samen met 80 zijn deze twee panden door de UvA in 1980 herbouwd als onderdeel van het Oudemanhuiscomplex met historiserende gevels. Nr. 66 op de hoek met de Slijkstraat was een 19de-eeuws pand met lijstgevel en werd gewijzigd in een kwasi-18de-eeuws pand met herplaatste geveltop van elders, een klokgevel in Lodewijk XV-stijl. "Stoependans": ingangen gewijzigd waardoor de stoep van 70 van rechts naar links verhuisde en de stoep van 68 verdween. Tegenwoordig Kloveniersburgwal 72.

Gebruikte literatuur:

• I.H. v.E. 'De restauratie van Kloveniersburgwal 68-70'. Maandblad Amstelodamum 68 (1981): p. 41-43
  • G. Eijkelboom en Gerrit Vermeer. 'De Oudemanhuispoort: de gebouwen en de toekomst'. Maandblad Amstelodamum 104 (2017) nr. 3: p. 99-118

Adressen: Oudemanhuispoort 4
Redengevende omschrijving: (68) Pand met klokgevel (plm 1750).