Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Nieuwezijds Voorburgwal t.o. 287

Politieposthuis

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Literatuur
  4. MIP-gegevens
  5. Register
  6. Afbeeldingen
  7. Google Maps

Naam: Politieposthuis
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal t.o. 287
Gebouwtype: Straatmeubilair
Bouwstijl: Neostijlen
Bouwjaar: 1896
Architect: Publieke Werken

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Gebruikte literatuur:

  • Maarten Hell. 'Dronken arrestanten en doezelende agenten. Fijnmazig netwerk van politieposthuizen'. Ons Amsterdam 64 (2012): p. 253-255

[Overige literatuur]

MIP-nummer: 13072
Functie: Toiletgebouwtje
Bouwstijl: Chaletstijl

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518474
Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 287
Adressen: Nieuwezijds Voorburgwal 277
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Aan de Nieuwe Zijds Voorburgwal gelegen, nagenoeg ter hoogte van de Sint Luciënsteeg in 1896 tot stand gekomen POLITIEPOSTHUIS naar ontwerp in Chalet-trant van de toenmalige dienst der Publieke Werken van de gemeente Amsterdam. N.B. Van 1915 tot 1984 deed het gebouwtje dienst als openbaar dames- en herentoilet. Omschrijving. Op een kruisvormige plattegrond tot stand gekomen, geheel in hout opgetrokken gebouwtje op een gemetselde plint. Pand bestaat uit één bouwlaag onder een zinken overstekend roevendak. In de nokken van de overstekken blauwgeverfd beschot, aan west- en oostzijde voorzien van houtsnijwerk. De overstekken aan noord- en zuidzijde worden afgesloten door een boogvormige en opengewerkte houtverbinding; die aan west- en oostzijde door een driehoeksverbinding. Nokpunten van de overstekken aan noord- en zuidzijde afgetopt. Ingang aan noordzijde. Waardering. Voormalig politieposthuisje van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde alsmede van belang vanwege de typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Politieposthuis
Politieposthuis

Laatste wijziging: juli 2020

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]