Rembrandtplein

Standbeeld Rembrandt

Naam: Standbeeld Rembrandt
Adres: Rembrandtplein
Gebouwtype: Standbeeld
Architect: L. Royer

(9 afbeeldingen)

Gietijzeren standbeeld op natuurstenen sokkel, met levensgrote voorstelling van de kunstenaar Rembrandt in staande houding met een etsnaald in de in de rechterhand; op het gietijzeren blok achter de Rembrandtfiguur onder meer een open geslagen (ets?) boek en een schilderspalet. Oorspronkelijk stond het beeld omsloten door een hekwerk bij de ingang van de Reguliersdwarsstraat. Het beeld is verplaatst en omgedraaid.

Op 27 mei 1852 onthulde koning Willem III op het plein een door Louis Royer ontworpen gietijzeren standbeeld van Rembrandt. Het is het oudste nog bestaande standbeeld in Amsterdam en werd gegoten in één stuk. Opmerkelijk is dat voor standbeelden in Amsterdam eerder 'onze grote kunstenaars' in aanmerking kwamen dan staatshoofden of leden van het koningshuis, op een enkele uitzondering daargelaten. De naam van de meestergieter Ivar Jacobsen kwam op de sokkel. Het beeld geldt als een topstuk in het oeuvre van Louis Royer.

Rembrandt moest in verband met de komst van Thorbecke in 1875 verhuizen naar het midden van de Botermarkt dat bij die gelegenheid omgedoopt werd in Rembrandtplein. In 1924 werd het oude voetstuk door een nieuwe lagere sokkel vervangen (de naam van Jacobsen bleef toen achterwege). Oorspronkelijk had het beeld een hekwerk, maar dat is verloren gegaan (vergelijk het standbeeld van Thorbecke). Meer recentelijk is het beeld omgedraaid.

Adressen: Rembrandtplein 8
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Aan de westzijde van het Rembrandtsplein geplaatst MONUMENT voorstellende de kunstschilder en etser Rembrandt Harmensz. van Rhijn (1606-1669) naar een naturalistisch ontwerp uit 1843 van L. Royer. N.B. Het gietmodel kwam in 1847 gereed. Het monument werd in 1851 gegoten door de fa. Enthoven te 's-Gravenhage. Op 27 mei 1852 werd het beeld in aanwezigheid van Koning Willem III en Prins Hendrik onthuld op de toenmalige Botermarkt bij de ingang van de Reguliersdwarsstraat. In 1875 werd het standbeeld naar de tegenwoordige plek verplaatst (na afbraak van de Boterwaag - voorheen Regulierspoort). In 1876 werd het plein omgedoopt in Rembrandtsplein. In 1924 werd het oude voetstuk door een nieuw vervangen. Omschrijving. Gietijzeren standbeeld op natuurstenen sokkel, met levensgrote voorstelling van de kunstenaar Rembrandt in staande houding met een etsnaald in de in de rechterhand; op het gietijzeren blok achter de Rembrandtfiguur onder meer een open geslagen (ets?) boek en een schilderspalet. Opschriften: op de achterzijde van het beeld (W): 'L. Royer fcit 1847'. Op de voorzijde van de sokkel (O): 'REMBRANDT'. Op de achterzijde van de sokkel (W): 'HULDE VAN HET NAGESLACHT, ANNO 1852'. Waardering. Gietijzeren standbeeld van Rembrandt van algemeen belang vanwege de kunst- historische waarde vanwege het belang voor de 19de-eeuwse Nederlandse beeldhouwkunst alsmede van cultuurhistorische waarde als herinnering aan een van de grootste schilders uit de vaderlandse geschiedenis. Het beeld geldt bovendien als een topstuk in het oeuvre van Louis Royer.

Rembrandt op het Rembrandtplein
Standbeeld van Rembrandt op het Rembrandtplein