Oudezijds Voorburgwal bij 193

Urinoir

Gebouwtype: Straatmeubilair
Bouwstijl: Amsterdamse School
Architect: Allard Remco Hulshoff
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam

(3 afbeeldingen)

Straatmeubilair, urinoir, met een natuurstenen sokkel, daarboven een bakstenen raster en daarop een plat stenen dak. Het urinoir werd gebouwd tegelijkertijd met de nieuwe vleugel van het toenmalige stadhuis, geheel in de stijl van de Amsterdamse School. Ontworpen door Allard Remco Hulshoff van Publieke Werken. Op het dak staat beeldhouwwerk van Hildo Krop. Aan de voorzijde is een volksredenaar met gebalde vuist uitgebeeld, verwijzend naar het stadhuis met haar raadszaal. Aan de achterzijde zijn verschillende gezichten met open mond te zien.

Zie: Voormalige stadhuis.

Adressen: Oudezijds Voorburgwal 193 H
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. Tegenover Oude Zijds Voorburgwal 193 en vanaf de walkant vanuit het water omhoog rijzend in 1926 tot stand gekomen URINOIR naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van de voormalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeld is gemaakt door Hildo Krop. Het beeldhouwwerk stelt (verwijzend naar de eveneens in 1926 tot stand gekomen tegenover gelegen nieuwe vleugel van het raadhuis door Nico Lansdorp) aan de voorzijde een volksredenaar voor. Omschrijving. Op een stalen voetplaat (recent (xxd) vernieuwd) en een natuurstenen sokkel gerealiseerde 'krul' met een daarboven aangebracht maaswerk van baksteen en afgedekt door een overkragend rond en plat dak. De walmuur links van de ingang is voorzien van een klein boogfries. Het beeldhouwwerk boven de walmuur is van grijze hardsteen en meet 115 cm. Aan de zijde van de ingang is een man geprojecteerd met gebalde rechtervuist en geopende mond; aan de andere zijde verschillende koppen met eveneens geopende monden. Waardering. Tegenover het voormalige raadhuis gelegen urinoir van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als representatief voorbeeld van door Publieke Werken in Amsterdamse School-stijl vormgegeven straatmeubilair. Eveneens van belang vanwege het beeldhouwwerk van Hildo Krop. Van typologisch belang en zeldzaamheids waarde.

Urinoir
Beeldhouwwerk van Hildo Krop: een volksredenaar (voorzijde)