Beursplein
Fonteinen en lantaarns
Naam: Fonteinen en lantaarns
Adres: Beursplein
Gebouwtype: Straatmeubilair
Bouwjaar: 1903±
Architect: H.P. Berlage
(5 afbeeldingen)
Op het Beursplein staat straatmeubilair ontworpen door Berlage in 1903: een aantal lantaarns en paardendrinkbakken. De lichtmasten staan in lijn met de Beurs en stonden oorspronkelijk op een iets verhoogd plein. Bij de herinrichting van het Beursplein in 2017 zijn de lichtmasten en de paarddrinkbakken gerestaureerd. Uit de drinkbakken loopt nu weer water. Zie: Beurs van Berlage.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
MIP-nummer: 13135
Architect: Berlage, H.P.
Jaartal: 1930±
Bouwstijl: ?
MIP-nummer: 13137
Architect: Berlage, H.P.
Jaartal: 1930±
Bouwstijl: ?
Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518418
Adres: Beursplein
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1930 op het Beursplein tot stand gekomen zes LANTAARNS en twee FONTEINEN naar een ontwerp van H.P. Berlage in een Late Amsterdamse School-stijl. Twee lantaarns zijn geplaatst tegen en aan weerszijden van de trappen die toegang geven tot de hoofdintree van de Koopmansbeurs aan het Beursplein. De opdracht werd vermoedelijk verleend door het Gemeentelijk Energie Bedrijf van de gemeente Amsterdam. De 6 lantaarns zijn door deze zelfde dienst in 1975 gerestaureerd.
Omschrijving. Zes gietijzeren en cylindervormige lantaarns op een hardstenen sokkkel. De cylinder bestaat uit een fijn ajour maaswerk van ruitvormige patronen met net boven het midden een kraag van rozetten. Boven de ronde glazen bol een sierkap met opengewerkte bolvormige bekroning.
Twee ronde fonteinen van natuursteen geplaatst in een ronde bak met opstaande rand, eveneens van hardsteen. De fonteinbak staat op vier korte poten. Onder de rand van het waterreservoir vier abstract vormgegeven waterspuwers. In het waterreservoir een ronde cylindervormige verhoging met gietijzeren sierbekroning waarin een vanuit de grote, ronde bak omhooglopende waterspuwer. De cylindervormige verhoging is aan de onderzijde voorzien van vier eenvoudige en van koper vervaardigde waterspuwers.
Waardering. Zes lantaarns en twee fonteinen naar een ontwerp van H.P. Berlage uit 1930 zijn van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang vanwege de relatie tot de Koopmansbeurs en de situering op het Beursplein.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: januari 2022