Herengracht bij 326

Tuinhuis, hoort bij Herengracht 326.

Adressen: Herengracht 326 H
Inschrijvingsdatum: 12-01-2009
Redengevende omschrijving: Inleiding. TUINHUIS, behorend bij het pand op Herengracht 326 dat reeds van rijkswege is beschermd onder monumentnummer 1805. Omschrijving. Het tuinhuis bestaat uit één bouwlaag en wordt gedekt door een naar achteren toe aflopend dak. De gefrijnde en wit gesausde zandstenen gevel telt drie travéeën waarvan de middelste risaleert. De gevel wordt afgesloten door een eenvoudige, gekorniste kroonlijst. Op elk van de pilasters draagt een saterkop de kroonlijst. Onder elke saterkop bevindt zich rolwerk. Het schuifraam met roedenverdeling in de risaliet heeft een spiegelboogvormige afsluiting. De beide zijtravéeën bevatten grachtengroene paneeldeuren waarvan de verdiepte panelen aan de bovenzijde geprofileerd worden in een vorm die refereert aan het venster in de middenpartij. Boven de deuren bevindt zich aan beide zijden een zandstenen lijst met rocaillevormen, rolwerk en in het midden een acanthusblad. Boven deze lijst is een zandstenen reliëf in de vorm van een bloemenmand aangebracht. De gevel wordt aan beide zijden afgesloten door een smalle, geblokte pilaster, welke een kapiteel in de vorm van een kussentje met kwastje draagt. De linker zijgevel is gemetseld in baksteen. De rechter zijgevel is afgewerkt met een stuclaag en staat tegen een evenwijdige, maar lagere, eveneens gestucte muur. Interieur Het interieur is verdeeld in drie ruimten: een ondiepe ruimte achter de risaliet,afgesloten door een vrijstaande muur en twee ruimten links en rechts achter deze muur. De vloer van de voorste ruimte bestaat uit zwart/witte vierkante tegeltjes. De binnenwand is bekleed met wit geschilderde panelen, In de achterste ruimten bevindt zich links een keukentje en rechts een sanitaire ruimte. Waardering. Het tuinhuis is van cultuurhistorisch belang als representant van het achttiende eeuwse tuinhuis, alsmede van ruimtelijk functioneel belang vanwege de relatie met de tuin en het grachtenhuis.