Oostelijke Handelskade 12
Adres: Oostelijke Handelskade 12
Postcode: 1019BM
Gebouwtype: Handelsgebouw/kantoor
Bouwjaar: 1915/17
Architect: E. Breman
Opdrachtgever: Koninklijke Hollandsche Lloyd
Onderdeel van het Lloyd-complex.
N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!
Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 523290
Adres: Oostelijke Handelskade 12
Adressen: Oostelijke Handelskade 12 A B C D E F G H K L M N P R S T U V
Inschrijvingsdatum: 12-12-2001
Redengevende omschrijving: Omschrijving. Voormalig KANTOORGEBOUW (1) onderdeel van het Koninklijke Hollandse Lloyd complex (in oorsprong met achterliggende vrijstaande rijwielbergplaats) en omgaand hek naar ontwerp van E. Breman uit 1915-1917. Langgerekt kantoorgebouw op rechthoekig grondplan met kantoren en vertrekken aan weerszijden van middengang, op rechthoekig grondplan en met twee bouwlagen ter lengte van zestien traveeën onder plat dak. In staand verband gemetselde gevels met natuurstenen accenten.
Boven de vensters en muurdammen en lichten bevindt zich siermetselwerk in banden en friezen. Gevels verder ritmisch geleed met muurdammen, spaarvelden, vensterseries en licht risalerende hogere geveldelen met gemetselde geprofileerde borstwering boven de verder rechte gevelbeëindiging met gemetselde uitkraging, waartussen in oorsprong een hekwerk met de firmanaam. De lange en de korte gevelwanden hebben respectievelijk vier en twee van dergelijke risalerende geveldelen. Aan de korte zijden (oost en west) een centrale toegangspartij onder geknikte luifel op gecanneleerde kolommen en met portaal waarin dubbele eikehouten paneeldeur met halfrond bovenlicht. In het gevelvlak bevinden zich smalle lichten in de spaarvelden. In de flankerende risalieten een driezijdige erker op de begane grond met breed meervoudig geleed middenvenster en met smalle zijlichten. Balcon met gemetselde open borstwering en met balcondeuren met zesruits bovenlicht en met smalle zijlichten. Aan de lange zijden (noord en zuid) een eenvoudige toegang in het midden en drie series van respectievelijk vier, vijf en vier traveeën tussen de risalerende geveldelen. Vensters met negenruits ramen met zesruits tuimelraam boven kalf en met zijlichten. Siermetselwerk tussen de bouwlagen. Op de hoeken bevinden zich hooggeplaatste vlaggenmasten in sierlijk smeedijzeren houders. Aan de Oostelijke Handelskade bevindt zich een eenvoudig metalen hek met twee poorten en op voeting tussen tapse en geprofileerde pijlers. Inwendig betegelde gangen, en kleurige glas- en loodvensters en -bovenlichten en trappenhuizen uit de bouwtijd.
Waardering. Uit 1915-1917 daterend voormalig kantoorgebouw van de Koninklijke Hollandse Lloyd naar ontwerp van E. Breman met bijbehorend hekwerk en interieuronderdelen van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als kenmerkend voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuws scheepvaartkantoor in Duits georiënteerde expressionistische baksteen-architectuur. Tevens van belang wegens ensemblewaarde als historisch-functioneel onderdeel van het Lloyd-complex en de omliggende havengebouwen.
RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.
Laatste wijziging: september 2016