Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Keizersgracht bij 526

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Adres: Keizersgracht bij 526
Gebouwtype: Overige objecten

(2 afbeeldingen)

Tuinhuis, hoort bij Keizersgracht 526. Koetshuis is Kerkstraat 61, voor dit koetshuis bevindt zich ook nog tuinhuis; koetshuis staat achter Keizersgracht 524 en 526, scheiding tuin precies in midden van koetshuis dat bij 524 hoorde (de eigenaar bezat ook 526 en 528: Geloof, Hoop en Liefde). Ornament boven tuinhuis is door eigenaar Pim Bentinck in PVC nagemaakt ter vervanging van het origineel dat geheel verrot was.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 528263
Adres: Keizersgracht 526
Adressen: Keizersgracht 524 ;Keizersgracht 526 ;Kerkstraat 61 H
Inschrijvingsdatum: 13-05-2008
Redengevende omschrijving: Het TUINHUIS heeft één bouwlaag met een plat dak en is opgetrokken in baksteen. Samen met het naastgelegen tuinhuis is de gevel symmetrisch van opzet, met een niet originele kuif boven de middenpartij. Tot het onderhavige tuinhuis behoort het linker gedeelte, met een houten paneeldeur met bovenlicht en daarnaast een houten schuifraam met roedenverdeling. De gevel wordt afgesloten door een kroonlijst.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Tuinhuis (© Walther Schoonenberg)
Tuinhuis
Opzetstuk van het tuinhuis, consoles in Lodewijk XV, maar opzetstuk is Lodewijk XIV (© Walther Schoonenberg)
Opzetstuk van het tuinhuis, consoles in Lodewijk XV, maar opzetstuk is Lodewijk XIV

Laatste wijziging: september 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]