Kerkstraat 61

Adres: Kerkstraat 61
Oud adres: CC634, wijk 56, klein nr. 205, kadaster I1819, verponding 3251
Postcode: 1017GC
Gebouwtype: Koetshuis

(26 afbeeldingen)

Koetshuis van Keizersgracht 524 en 526, vijf ramen brede gevel met brede klok in Lodewijk XV-stijl, dikke zandstenen banden die zeer groot driepasvormig fronton dragen met voluten en kuif, inspringende aanzetstukken, groot vierpasvenster in het midden van de topgevel, twee hijsbalken, koetshuisdeuren. Interieur: klinkervloer achtergevel blinde muur (schijngevel) met twee grote nissen met beelden Ceres en Hercules en rechte lijst met kuif als architectonische afsluiting van de tuin van Keizersgracht 524 en schijngevel koetshuis afgebeeld op schilderij Hendrik Keun (1738-1787) in Rijksmuseum, gebruikt bij restauratie voor reconstructie kroonlijst met kuif.

Kerkstraat 61 is, zoals blijkt uit de houten onderpui met grote koetshuisdeuren, een koetshuis en hoorde oorspronkelijk bij de grachtenpanden Keizersgracht 524 en Keizersgracht 526, waar het kadastraal mee verbonden was. De Kerkstraat was bij de stadsuitleg van 1663 aangelegd om te dienen als dienststraat ter ontsluiting van de achter de grachtenhuizen te bouwen koetshuizen. Dit koetshuis heeft een vijf ramen brede gevel met een merkwaardig brede klokgevel in Lodewijk XV-stijl. Het is samen met Huidenstraat 19 het enige voorbeeld van een koetshuis met klokgevel. De dikke zandstenen banden met inspringende aanzetstukken dragen een zeer groot driepasvormig fronton met voluten en kuif. Karakteristiek voor deze gevel is het grote open vierpasvenster met zandstenen omlijsting in het midden van de topgevel, aangebracht om de brede top enige rankheid te geven.

De twee koetsierswoningen boven de vroegere stallen hebben elk een eigen zolder met vlieringluik en hijsbalk. De hijsbalken verraden de plaats van de twee achter de voorgevel gelegen zadeldaken. Achter het vierpasvenster bevindt zich een zakgoot tussen deze twee zadeldaken. De ruitverdeling van de ramen is vroeg 19de-eeuws.

De achtergevel van het koetshuis is een nagenoeg blinde achtergevel met twee grote nissen met beelden Ceres en Hercules en rechte lijst met kuif als architectonische afsluiting van de tuin van Keizersgracht 524. Vanuit de bijbehorende grachtenhuizen is het koetshuis daardoor niet te zien, wel de schijnarchitectuur die daartegen is geplaatst. De gevel is gerestaureerd aan de hand van een schilderij van Hendrik Keun uit 1772 in het Rijksmuseum. Het schilderij is gebruikt bij de restauratie in 1976 voor de reconstructie van de kroonlijst met kuif, opnieuw gesneden door Hans ’t Mannetje.

In het interieur valt meteen de originele klinkervloer op.

• I.H. van E. 'De restauratie van Kerkstraat 61'. Maandblad Amstelodamum 58 (1971): p. 40-45

Adressen: Kerkstraat 61 1,H
Inschrijvingsdatum: 25-06-1970
Redengevende omschrijving: Koetshuizengroep met bovenwoningen, achter gemeenschappelijke gevel onder brede klokvormige top met a-jour vierpas (plm 1750).

Kerkstraat 61.
Deel van de gevel.