Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Oudezijds Voorburgwal

Brug 105 / Makelaarsbruggetje

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. Register
  4. Afbeeldingen
  5. Google Maps

Naam: Brug 105 / Makelaarsbruggetje
Adres: Oudezijds Voorburgwal
Gebouwtype: Brug
Bouwjaar: 1893

Staat ook bekend als: Makelaarsbruggetje

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518396
Adres: Oudezijds Voorburgwal
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1893 vermoedelijk door F. Olie tot stand gekomen en in een sobere, laat-19de-eeuwse trant vormgegeven vaste PLAAT- of BALKBRUG voor voetgangers met drie doorvaarten, genoemd Makelaarsbruggetje. De gietijzeren delen werden gegoten door de Hilversumsche IJzergieterij. De brug (brugnummer 105) overspant de Oude Zijds Voorburgwal en leidt naar de westelijk gelegen Sint Barberenstraat. N.B. De brug werd in 1907 aan de gemeente overgedragen. Omdat men door de Sint Barberenstraat in de Nes bij Frascati uitkomt, waar vroeger de tabaksveilingen werden gehouden, heette deze overgang ook wel Tabaksbruggetje of 'de brug der Tabakieten'. Omschrijving. Brug met unieke en oorspronkelijke pijlerconstructie, bestaande uit gedecoreerde gietijzeren opzetters op onder de waterlijn gesitueerde watersloven. Stalen randliggers en houten brugdek en optreden. Sober gedecoreerde smeedijzeren balustrade, zowel op de brug als lans de walkant. Op de rechter borstwering aan de oostzijde van de Oude Zijds Voorburgwal staat in (gietijzeren) kapitalen 'MAKELAARSBRUGGETJE'. Waardering. Laat-19de-eeuws vormgegeven vaste plaat- of balkbrug uit 1893 van algemeen belang wegens de typologische zeldzaamheid alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Brug 105 / Makelaarsbruggetje (© Walther Schoonenberg)
Brug 105 / Makelaarsbruggetje

Laatste wijziging: september 2019

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]