Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Prinsengracht

Brug 68

  1. Identificatie
  2. Beschrijving
  3. MIP-gegevens
  4. Register
  5. Google Maps

Naam: Brug 68
Adres: Prinsengracht
Gebouwtype: Brug
Bouwstijl: Amsterdamse School
Bouwjaar: 1921
Architect: P.L. Kramer
Opdrachtgever: Publieke Werken

Vaste plaatbrug met drie doorvaarten, in 1921 gebouwd naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeldhouwwerk was al in 1916 ontworpen door Hildo Krop en uitgevoerd door de firma Johan Polet. De brug overspant de Prinsengracht en ligt in de Leidsestraat.

N.B. Deze beschrijving is zo kort omdat wij nog niet de kans hebben gehad dit pand te bezoeken en te beschrijven. Als u vindt dat wij snel langs moeten komen, laat het ons weten!

MIP-nummer: 13393
Functie: Brug
Jaartal: 1932
Bouwstijl: ?

Het Monumenten Inventarisatie Project, afgekort MIP, is een landelijk project van de Nederlandse Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed dat tussen 1986 en 1995 werd uitgevoerd. In de MIP-database zijn cultuurhistorische gegevens opgenomen van 152.400 waardevolle Nederlandse gebouwde objecten uit de periode 1850-1940. Het inventarisatieproject leidde tot de aanwijzing van rijksmonumenten: het Monumenten Selectie Project (MSP). Niet alle MIP-panden werden beschermde rijksmonumenten. Meer informatie: www.nationaalgeoregister.nl.

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518395
Adres: Prinsengracht
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: Inleiding. In 1921 tot stand gekomen vaste PLAAT- of BALKBRUG met drie doorvaarten naar een ontwerp in Amsterdamse School-stijl van P.L. Kramer in opdracht van de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam. Het beeldhouwwerk was al in 1916 ontworpen door Hildo Krop en uitgevoerd door de firma Johan Polet. De brug (brugnummer 68) overspant de Prinsengracht en ligt in de Leidsestraat. Omschrijving. Vaste verkeersbrug met landhoofden en pijlers van baksteen en natuursteen. De bakstenen vleugels zijn uitgevoerd in horizontaal getrapte vorm (waarin in metselwerk een siermotief is opgenomen) met aan de onderzijde bij de waterlijn blokjes van natuursteen, gedekt door gebeeldhouwde afdekplaten van grijs graniet met voorstellingen van een fabeldier (4x). Pijlers in verticaal getrapte vorm, overgaand in uitkragingen van natuursteen. Stalen randliggers met geprofileerde afdeklijst. Balustrade van siersmeedwerk, vastgezet op de afdeklijst en de uitkragingen. Waardering. Vaste brug met beeldhouwwerk naar ontwerp van P.L. Kramer met beeldhouwwerk van Hildo Krop van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde vanwege de esthitische kwaliteit van het ontwerp en tevens van belang voor het aanzien van de stad.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Laatste wijziging: september 2018

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]