Home Binnenstad Objecten Afbeeldingen Berichten Contact

Rapenburgwal

Brug 281 / Peperbrug

  1. Identificatie
  2. Register
  3. Afbeeldingen
  4. Google Maps

Naam: Brug 281 / Peperbrug
Adres: Rapenburgwal
Gebouwtype: Brug

Monumentenstatus: RM
Monumentennummer: 518398
Adres: Rapenburgwal
Inschrijvingsdatum: 22-04-2002
Redengevende omschrijving: In 1929 door de afdeling Bruggen van de toenmalige dienst der Publieke Werken in de gemeente Amsterdam tot stand gekomen enkele OPHAALBRUG met drie doorvaarten (waarvan de aan de zuidzijde gelegen doorvaart is dichtgezet). In weerwil van het bouwjaar heeft de brug een laat-19de-eeuws karakter. De brug (brugnummer 281) overspant de Rapenburgwal en verbindt de Peperstraat met de Oostersekade en de Nieuwe Uilenburgerstraat. Omschrijving. Uitgebouwde landhoofden en pijlers van baksteen met blokken en banden van natuursteen. Het val bestaat uit stalen randliggers. Houten brugdek. Een staal geklonken hameipoort en balans met vakwerk. Brughekken. Decoratieve balustrade van smeedijzer en een bewegingswerk. Waardering. Enkele ophaalbrug uit 1929 met een desondanks laat-19de-eeuws karakter van architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp alsmede van belang voor het aanzien van de stad.

RM = Rijksmonument. Rijksmonumenten zijn gebouwen of andere objecten die van nationaal belang zijn. Bijvoorbeeld door hun schoonheid of door de geschiedenis van het pand voor Nederland. Nederland telt bijna 62.000 rijksmonumenten. Daarvan bevinden zich 6.635 in de Amsterdamse binnenstad (op 1 januari 2017). Vrijwel alle beschermde rijksmonumenten zijn geregistreerd in 1970.
GM = Gemeentelijk monument. Sommige panden hebben een bijzondere betekenis voor een stad, dorp of regio. In dat geval kan de gemeente zo'n pand op de gemeentelijke monumentenlijst plaatsen. In de Amsterdamse binnenstad bevinden zich 1.193 door de gemeente Amsterdam beschermde monumenten (op 1 januari 2017).
Redengevende omschrijving = Een beschrijving van de belangrijkste uiterlijke kenmerken van het object op het moment van opname op de monumentenlijst. De redengevende omschrijving heeft de status van juridisch document en geeft de reden aan waarom het object is geplaatst op de monumentenlijst. Meer informatie: cultureelerfgoed.nl.

Brug 281
Brug 281

Laatste wijziging: september 2016

[Over deze website]   [Contact opnemen]   [Inloggen]